Creanaut | Eigenwijze speel- en groeiplek waar creativiteit en mentaal welbevinden elkaar versterken

Creativiteit en tekenen goed voor de hersenen- Creanaut

Anders kijken – Anders leren

De ijsberg

Passende uitdaging

Bij mijn Creanauten merk ik vaak een grote graad van perfectionisme op. Heel regelmatig met faalangst tot gevolg.

Mijns inziens is de beste manier om kinderen mee te krijgen in het verhaal van durven en proberen, om zelf het experiment aan te gaan. Ik toon hoe het ook voor mij proberen is en dat het bij mij ook vaak mislukt.

Zo lukte het etsen met elektrolyse niet meteen bij twee van mijn Creanauten. Ik zag dat het even moeilijk ging. Meteen ben ik zelf ook terug begonnen met een nieuwe oefening en zette ik hen ook op weg om opnieuw te proberen. Want kunstenaars en wetenschappers zoeken of maken zelf moeilijkheden om ze nadien terug op te lossen en zo stapje voor stapje nieuwe experimenten te proberen en de uitdagingen aan te gaan.

Want ik zag dat ze het moeilijk hadden maar ze probeerden toch opnieuw. Dat vind ik ‘straf’.

Zo ben ik momenteel bezig in keramiek om richting draagbare sculptuur te gaan. En ook dat proces van vragen stellen en creatief vragen oplossen vraagt wel wat uitdaging.

Dikwijls vergelijken we onze, vaak angstige binnenkant, met de buitenkant van anderen. 

Ik pleit ook schuldig hier!

Die ijsberg

En we vergeten dat onder het topje van de ijsberg, andere dingen zitten. De uren die ik werk aan mijn keramiek in de academie. De uren die ik nadenk over mijn keramiek. Het opzoekingswerk over de materialen en technieken. De extra bijscholingen over andere technieken of materialen die ik nog niet ken. De babbels met andere keramisten en kunstenaars. En oefenen.

Ah ja, en oefenen

Heb ik ook al oefenen gezegd? En dus falen.

Uitdaging krijgen op maat en deze dan ook aangaan. Daar zit een kans om je groeimindset te oefenen. En dat wil ook zeggen dat je de ene dag, wanneer je je goed voelt, je gemakkelijker uitdagingen aangaat. Of dat je gemakkelijker uitdagingen aangaat in een context van vertrouwen en openheid. En misschien angstiger bent als anderen, die je nog niet kent, het kunnen zien. En ook dit vergroot uiteraard de uitdaging. En het is fijn om te oefenen in een veilige omgeving en toch af en toe wat je leerde eens uit te dagen.

En net die context wil ik met Creanaut maken. Een context waar iedereen gezien wordt en passende uitdagingen kan aangaan. Dit zijn niet alleen creatieve uitdagingen, maar ook persoonlijke uitdagingen.

En steevast is er dus een ander doel gekoppeld als insteek.

Niet het maken van iets ‘moois’, want wie bepaalt dat? Maar het overwinnen van valkuilen, persoonlijke uitdagingen aangaan en durven opnieuw beginnen.

Ik ga nog wat oefenen.

 

pssst…nog meer komen ontspannen en groeien met kunst en creativiteit? Neem een kijkje in het aanbod