Creanaut | Speel en vergroot je creatief zelfvertrouwen met creatieve workshops en training

GUM Gent - creanaut op museumbezoek

Ik Gum. Jij Gumt. Wij Gummen. Over verwondering en twijfel.

GUM – of Gents Universiteitsmuseum. Een jeeej? Of een een neeej?
 
Kan je er zelf proeven doen? Neen.
Is het een museum waar de universiteit zijn grootste troeven toont? Neen.
 
Het is een verhaal dat je meeneemt in het hoofd van een wetenschapper. En eigenlijk ook voor een stukje in het hoofd van een kunstwetenschapper, want ook die wetenschap wordt aangeraakt.
 
 
We waren te vroeg in het museum, dus we mochten nog niet binnen (beetje als een patinerende kat 😉 ).  Neem even de tijd om rond te lopen in de plantentuin bij aangenaam weer, de serres wanneer het wat grijzer is. Wat mij opviel, er stonden verdacht meer naambordjes bij alle planten dan voorheen. Hier hadden ze duidelijk ook wat werk verricht. Er stonden zelfs bordjes waar (mijn oog) op het eerste gezicht de planten niet kon zien. Nogmaals, dat kan aan mij gelegen hebben.
 
Wild enthousiast als een hond, die al een nacht wacht om uitgelaten te worden stonden we klokslag 14u aan de ingang. Deze keer mochten we wel binnen. Jeeej.
 
Je wandelt als het ware mee in een mogelijke denkpiste van een wetenschapper. De intrigerende opstelling wekt in ieder geval meteen verwondering op. Tiens wat doen opgezette vogels naast Afrikaanse maskers? Wat doen kunstobjecten naast een wetenschappelijk schaalmodel? Verwarring sloeg toe. Joepie, verwarring. Dan wordt het altijd interessant. Want uit verwarring ontstaat twijfel en dan wil je meer weten (je weet wel creanaut 1/3 vertrouwd en 2/3 verwarring- of dat is toch het streven). Dus ja, ik werd gegrepen.
 
We doken in de onderwerpen. De ene schitterende samenstelling naast de andere interessante visie. Het museum is opgebouwd vanuit onderwerpen over
chaos, twijfel, model, meten, kennis, verbeelding en netwerk. De eerste vier thema’s gaan over het doen en denken van een wetenschapper, de volgende drie leggen verbanden met de maatschappij en de context waarin wetenschappers werken.
 
Maar wat vond ik er dan zo leuk aan?
Wel, heel wat.
Ik hou van contexten waarin openheid zegeviert. Je kan kiezen hoe je het museum bezoekt, geen vast stramien, geen looproute. Je trekt naar eender waar in de tentoonstelling, daar waar je het meest geprikkeld wordt. Heb je nood aan meer informatie, dan is die daar. Die staat ter beschikking op pc’s in de nabijheid. Maar de info wordt niet in je gezicht geduwd. Heerlijk vind ik dat. Je kan dus ook gewoon genieten van het esthetische aspect zonder echt lam te worden geslagen met infoborden. En nog leuker, je kan eerst zelf eens een wandeling maken in je creatieve hoofd. Durf te denken. Waar kijken we nu naar? Ken ik het van ergens? Kan ik zelf orde in de chaos scheppen (om in de thematiek van het museum te blijven).
 
Ook met je creanaut, een fijne aangelegenheid. Je kan er zowel 20 minuten doorbrengen als twee dagen. Wij hadden maar een 1u30 tijd om het museum te bezoeken, want we werden verwacht voor een workshop. Dus ik deed de helft van de tentoonstelling en dan plots zegt mijn vriend ‘Oei, het is al tijd’. De volgende helft deden we op 15 minuten dan maar. Ik zal dus nog eens terugkomen om mijn nieuwsgierigheid verder te voeden en alle objecten die ik gemist heb eens te bekijken (ook deze die ik niet miste gigi)
 
En nog een quote uiteraard.
 
Een belangrijke boodschap die het museum wil meegeven, is dat wetenschappers ook mensen zijn. “Daardoor is wetenschap een verhaal van twijfel, mislukking, maar ook van creativiteit, durf en onverwachte doorbraken”. Marjan Doom, directeur en curator van het GUM
 
Het leek plots ook te gelijken op de visie van creanaut. Niet helemaal, gelukkig. Maar wel een interessante extra arm. Ik keek vol verwondering naar kunst, creativiteit, biologie, een stukje wereldburgerschap, diversiteit en natuur. Must love uiteraard.
 
Wat mij het meeste is bijgebleven.
Durf te twijfelen. En gebruik je verbeeldingskracht. Uiteraard het laatste was voor een creanaut als mij wel een aangename ontdekking. Dat voor eens de creativiteit ook heel veel aandacht kreeg in een wetenschappelijk verhaal.
Mij hoef je al lang niet meer te overtuigen dat twijfel de basis is van denken. En nu ook alle bezoekers van het GUM niet meer?
 

 
Het GUM als creaavontuur? JEEJ OF NEEJ? Een JEEEJ
 
Veel plezier trouwens en als je gaat? Neem een foto en stuur hem op =).
 
Verwonderde groet
Meike
 
 
 
 
psssst…nog meer komen ontspannen en groeien met kunst en creativiteit? Neem een kijkje in het aanbod
Liever eerst nog wat virtueel kennismaken? Schrijf je in op de nieuwsbrief