Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Tip voor een creavontuur of kunstenaarsuitje - The Artist's Way

Ik Gum. Jij Gumt. Wij Gummen. Over verwondering en twijfel.

GUM – of Gents Universiteitsmuseum. Een jeeej? Of een een neeej?
 
Kan je er zelf proeven doen? Neen.
Is het een museum waar de universiteit zijn grootste troeven toont? Neen.
 
Het is een verhaal dat je meeneemt in het hoofd van een wetenschapper. En eigenlijk ook voor een stukje in het hoofd van een kunstwetenschapper, want ook die wetenschap wordt aangeraakt.
 
 
We waren te vroeg in het museum, dus we mochten nog niet binnen (beetje als een patinerende kat 😉 ).  Neem even de tijd om rond te lopen in de plantentuin bij aangenaam weer, de serres wanneer het wat grijzer is. Wat mij opviel, er stonden verdacht meer naambordjes bij alle planten dan voorheen. Hier hadden ze duidelijk ook wat werk verricht. Er stonden zelfs bordjes waar (mijn oog) op het eerste gezicht de planten niet kon zien. Nogmaals, dat kan aan mij gelegen hebben.
 
Wild enthousiast als een hond, die al een nacht wacht om uitgelaten te worden stonden we klokslag 14u aan de ingang. Deze keer mochten we wel binnen. Jeeej.
 
Je wandelt als het ware mee in een mogelijke denkpiste van een wetenschapper. De intrigerende opstelling wekt in ieder geval meteen verwondering op. Tiens wat doen opgezette vogels naast Afrikaanse maskers? Wat doen kunstobjecten naast een wetenschappelijk schaalmodel? Verwarring sloeg toe. Joepie, verwarring. Dan wordt het altijd interessant. Want uit verwarring ontstaat twijfel en dan wil je meer weten (je weet wel creanaut 1/3 vertrouwd en 2/3 verwarring- of dat is toch het streven). Dus ja, ik werd gegrepen.
 
We doken in de onderwerpen. De ene schitterende samenstelling naast de andere interessante visie. Het museum is opgebouwd vanuit onderwerpen over
chaos, twijfel, model, meten, kennis, verbeelding en netwerk. De eerste vier thema’s gaan over het doen en denken van een wetenschapper, de volgende drie leggen verbanden met de maatschappij en de context waarin wetenschappers werken.
 
Maar wat vond ik er dan zo leuk aan?
Wel, heel wat.
Ik hou van contexten waarin openheid zegeviert. Je kan kiezen hoe je het museum bezoekt, geen vast stramien, geen looproute. Je trekt naar eender waar in de tentoonstelling, daar waar je het meest geprikkeld wordt. Heb je nood aan meer informatie, dan is die daar. Die staat ter beschikking op pc’s in de nabijheid. Maar de info wordt niet in je gezicht geduwd. Heerlijk vind ik dat. Je kan dus ook gewoon genieten van het esthetische aspect zonder echt lam te worden geslagen met infoborden. En nog leuker, je kan eerst zelf eens een wandeling maken in je creatieve hoofd. Durf te denken. Waar kijken we nu naar? Ken ik het van ergens? Kan ik zelf orde in de chaos scheppen (om in de thematiek van het museum te blijven).
 
Ook met je creanaut, een fijne aangelegenheid. Je kan er zowel 20 minuten doorbrengen als twee dagen. Wij hadden maar een 1u30 tijd om het museum te bezoeken, want we werden verwacht voor een workshop. Dus ik deed de helft van de tentoonstelling en dan plots zegt mijn vriend ‘Oei, het is al tijd’. De volgende helft deden we op 15 minuten dan maar. Ik zal dus nog eens terugkomen om mijn nieuwsgierigheid verder te voeden en alle objecten die ik gemist heb eens te bekijken (ook deze die ik niet miste gigi)
 
En nog een quote uiteraard.
 
Een belangrijke boodschap die het museum wil meegeven, is dat wetenschappers ook mensen zijn. “Daardoor is wetenschap een verhaal van twijfel, mislukking, maar ook van creativiteit, durf en onverwachte doorbraken”. Marjan Doom, directeur en curator van het GUM
 
Het leek plots ook te gelijken op de visie van creanaut. Niet helemaal, gelukkig. Maar wel een interessante extra arm. Ik keek vol verwondering naar kunst, creativiteit, biologie, een stukje wereldburgerschap, diversiteit en natuur. Must love uiteraard.
 
Wat mij het meeste is bijgebleven.
Durf te twijfelen. En gebruik je verbeeldingskracht. Uiteraard het laatste was voor een creanaut als mij wel een aangename ontdekking. Dat voor eens de creativiteit ook heel veel aandacht kreeg in een wetenschappelijk verhaal.
Mij hoef je al lang niet meer te overtuigen dat twijfel de basis is van denken. En nu ook alle bezoekers van het GUM niet meer?
 
 
Verwonderde groet
Meike
 
 
 
 

Nog even kort en bondig de waarom van deze log

Volgens The Artist’s Way is het bezoeken van een museum een geweldige manier om de creativiteit te stimuleren en om nieuwe ideeën en perspectieven te ontdekken. Een kunstenaarsuitje naar een museum kan helpen om de geest te openen en om te inspireren om op een nieuwe manier naar de wereld te kijken.

Tijdens een kunstenaarsuitje naar een museum, kan het bekijken van kunstwerken helpen om de creativiteit te versterken en om nieuwe ideeën op te doen.

Het kan ook helpen om te ontspannen en te genieten van het moment, wat kan leiden tot een gevoel van welzijn en voldoening.

Een kunstenaarsuitje naar een museum kan ook dienen als een sociale activiteit waarbij je  samen met anderen kan praten en discussiëren over kunst of wat er dan ook tentoongesteld wordt.

creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!