Creanaut, coaching Gent | Life coach | Mindfulness | Beeldend ACT- therapeut | creativiteit en mentaal welzijn

Kan ik mijn hoofd niet eens even stilzetten? Ook al is het maar voor een paar minuten

Toolbox voor drukke, snelle en sensitieve breinen

 
 Ontsnap aan de drukte van je snelle denken: vind creatieve inspiratie met kunstenaarsuitjes voor thuis

In onze maatschappij vol prikkels en constante connectiviteit is het een ware uitdaging om je hoofd tot rust te brengen. Dit kan leiden tot stress, verminderde creativiteit en zelfs burn-out. Maar wat als er een eenvoudige manier was om te ontsnappen aan de drukte van je snelle denken en je creativiteit nieuw leven in te blazen? De oplossing: kunstenaarsuitjes voor thuis.

Deze uitjes hoeven niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. In feite kun je ze creëren in je eigen huis met een paar eenvoudige materialen. Het gaat erom bewust aandacht te schenken aan de wereld om je heen en je zintuigen te openen voor nieuwe inspiratie.


Ga bewust op zoek naar het schone en het goede

De eerste stap is om met een frisse blik naar de wereld om je heen te kijken. Ga op pad in je huis, tuin of buurt en merk tien dingen op die je nog nooit eerder hebt opgemerkt. Dit kunnen kleine details zijn, zoals de textuur van een blad of de kleuren van een zonsondergang. Of het kunnen grotere dingen zijn, zoals de vorm van een wolkenlucht of het geluid van de wind door de bomen.

 

Verzamel deze ‘nieuwe ontdekkingen’ fysiek of leg ze vast met foto’s.

Dit kan dienen als startpunt voor je creatieve expressie later.

 

Creatief pad 1: Laat je verrassen door het bijzondere in het alledaagse

Het alledaagse kan net zo inspirerend zijn als het buitengewone. In deze oefening ga je de schoonheid in het gewone omarmen.

Kies een van de items die je hebt verzameld en focus je aandacht erop. Wat zie je? Hoe voelt het? Wat ruikt het? Laat je gedachten afdwalen en laat je verrassen door de details die je ontdekt.

Gebruik je bevindingen als inspiratie voor een creatief werk. Dit kan een tekening, schilderij, gedicht, muziekstuk of iets anders zijn dat je creativiteit kan uiten.

 

Creatief pad nummer 2: Vang de schoonheid van de natuur

De natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars. In deze oefening ga je de schoonheid van de natuur vastleggen.

Ga naar een plek in je huis waar je de natuur kunt observeren, zoals een raam met uitzicht op een tuin of een kamer met kamerplanten. Kies een element dat je aandacht trekt, zoals een zonsondergang, een bloeiende bloem of een stromend riviertje.

Gebruik je zintuigen om de schoonheid van dit element waar te nemen. En geniet van je gevoeligheid, sensitiviteit en verbeeldingskracht.

Wat zie je? Hoe voelt het licht? Hoor je geluiden? Ruik je geuren? Laat je inspireren door je observaties en creëer een kunstwerk dat de schoonheid van de natuur weergeeft.

 

Creatief pad nummer 3: Maak een creatieve impressie van je inspiratie

In deze laatste oefening ga je je creatieve expressie de vrije loop laten.

Gebruik de inspiratie die je hebt opgedaan tijdens de vorige twee oefeningen om een kunstwerk te creëren. Dit kan alles zijn wat je wilt: een schilderij, tekening, collage, gedicht, muziekstuk, of iets anders dat je creativiteit kan uiten.

Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het proces van creatie. Laat je niet afschrikken door perfectie. Het belangrijkste is om je creativiteit te uiten en plezier te maken.

 

De kracht van rust en creativiteit

Deze kunstenaarsuitjes voor thuis zijn een eenvoudige maar krachtige manier om te ontsnappen aan de drukte van je snelle denken en je creativiteit nieuw leven in te blazen. Door je zintuigen te openen voor de wereld om je heen en je creativiteit de vrije loop te laten, kun je stress verminderen, je humeur verbeteren en een dieper gevoel van voldoening ervaren.

Dus ga vandaag nog aan de slag met een van deze creatieve avonturen. Je zult versteld staan van wat je kunt creëren!

 

Bonustips

  • Maak er een gewoonte van: Probeer elke dag of week een paar minuten tijd te besteden aan een creatief avontuur. Een gewoonte heeft vaak een negatieve bijklank, maar wat een gewoonte is ben ik vaker geneigd om effectief te doen. En het is dan dat je de extra vruchten van kan plukken, zoals lichter en nieuwsgieriger leven.
  • Experimenteer met verschillende materialen en technieken: Er zijn geen regels als het gaat om creatieve expressie. Probeer verschillende dingen uit en vind wat voor jou het beste werkt. Wat nog beter werkt is een gewoonte van iets wat je ook graag doet. Dubbel winst.
 

Ook je sensitiviteit en verbeeldingskracht eens voeden vanuit al je intensiteit? Schrijf je in op mijn nieuwsgierigheidsbrief en ontvang meteen twee tips in je inbox.

 

 
Meike Janssens

Naast aandacht voor je valkuilen, obstakels en uitdagingen richt ik mijn aandacht ook intentioneel op het vergroten van mogelijkheden, sterktes, hoop en optimisme.

 

Life coaching, verbindende workshops, spelen voor volwassenen en persoonlijke groei met zelfzorg: Ontdek je ware potentieel en leef voluit.

Ook voor snelle en drukke breinen, sensitieve personen en hoogbegaafde volwassenen en samen met kinderen.

coaching Gent met life coaching, creatief coach, talentcoach en ACT therapeut Meike Janssens op minder piekeren, minder perfectie en angst en meer veerkracht, optimisme, nieuwsgierig leven en speelsheid voor volwassenen en samen met kinderen
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent