Creatief coach, creativiteitstraining en creatief therapeut | Creanaut | Gent

Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief

 

Spelen is een essentieel aspect van het menselijk leven, en hoewel het vaak wordt geassocieerd met kinderen, is het net zo belangrijk voor volwassenen.

Spelen is een essentieel aspect van het menselijk leven, en hoewel het vaak wordt geassocieerd met kinderen, is het net zo belangrijk voor volwassenen. In deze blog verkennen we het cruciale belang van spelen en creëren, niet alleen voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen, maar ook voor het vervullen van de behoeften van volwassenen. Laten we duiken in de magie van spelen en ontdekken waarom het een blijvende bron van vreugde en groei is voor mensen van alle leeftijden.

Spelen: De universele taal van verbinding

Spelen is een universele taal die mensen, ongeacht leeftijd, cultuur of achtergrond, met elkaar verbindt. Door samen te spelen, kunnen volwassenen en kinderen een diepere band opbouwen, empathie ontwikkelen en sociale vaardigheden versterken. Spelende interacties bevorderen een gevoel van verbinding en creëren een speelse omgeving waarin relaties floreren.

Creativiteit en verbeelding

Spelen, creëren en nieuwsgierigheid stimuleren de creativiteit en verbeeldingskracht. Voor kinderen is spelen een natuurlijke manier om hun omgeving te verkennen, nieuwe ideeën te bedenken en zichzelf uit te drukken. Voor volwassenen is spelen en Playful Inquiry (spelonderzoek) een krachtig middel om uit de dagelijkse sleur te breken, de verbeelding aan te wakkeren en innovatieve oplossingen voor problemen te vinden.

Welzijn en stressvermindering

Spelen en Playful Inquiry (spelonderzoek) zijn ook van cruciaal belang voor het bevorderen van welzijn en het verminderen van stress. Voor kinderen is spelen een manier om plezier te hebben en te ontspannen na een dag vol leren en groeien. Voor volwassenen is spelen en creatie een waardevol instrument om stress te verminderen, mentale helderheid te bevorderen en een positieve mindset te cultiveren. Playfulness is een speelse en mindfulness-benadering die ons in het moment brengt, waardoor stress en angst verminderen.

Groeien, aanpassen, veerkracht opbouwen

Spelenderwijs leren is een van de meest effectieve manieren waarop kinderen nieuwe vaardigheden en kennis opdoen. Door te spelen, contact te maken met je innerlijke kind en innerlijke mentor ontwikkelen volwassenen en kinderen hun cognitieve, emotionele en sociale capaciteiten. Het stimuleert ook het leervermogen, veerkracht en het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties.

Het is ook proberen, spelen, nieuwsgierig leven dat een leergierige houding bevordert, waardoor we voortdurend kunnen groeien en ons aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Verbinding met het innerlijke kind

Spelen brengt ons in contact met ons innerlijk kind, ongeacht onze leeftijd. Het herinnert ons eraan dat we niet alleen verantwoordelijkheden hebben, maar ook behoefte hebben aan vreugde, spontaniteit en speelsheid. Spelen en Playful Inquiry (spelonderzoek) voeden ons innerlijk kind en helpen ons om ons vrij te voelen om te verkennen en te groeien, zonder angst voor oordeel. Het voeden van ons innerlijk kind door middel van spelen brengt een gevoel van levenslust en vervulling in ons volwassen leven.

Het belang van voeding voor je nieuwsgierige en speelse breinkant voor volwassenen en kinderen kan niet worden onderschat.

Het gaat verder dan alleen entertainment.

De wetenschap achter spelen, creëren en contact maken met je innerlijke kind en speelvogel Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spelen en het verkennen van je creativiteit positieve effecten hebben op het brein en het welzijn.

Spelen stimuleert de afgifte van dopamine, het “gelukshormoon”, wat leidt tot positieve emoties en een gevoel van voldoening. Het maakt ook endorfines vrij, die stress verminderen en een gevoel van ontspanning bevorderen.

Het contact maken met je innerlijke kind en speelvogel helpt je om stress te verminderen en het speelse en speelse karakter van het leven te herontdekken. Het stelt je in staat om je creativiteit te uiten zonder beperkingen en jezelf uit te drukken op een manier die je misschien in de dagelijkse routine niet hebt ervaren.

De wetenschap achter contact maken met je innerlijke mentor

Onderzoek uit de positieve psychologie heeft ons geleerd dat het contact maken met je innerlijke mentor ook waardevol is voor persoonlijke groei. Je innerlijke mentor vertegenwoordigt je wijsheid, zelfvertrouwen en positieve eigenschappen. Het kan een bron van inspiratie zijn en je helpen bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen.

Het omarmen van je innerlijke mentor tijdens het spelen en creatieve activiteiten kan je helpen je potentieel te benutten en nieuwe inzichten te krijgen. Het brengt een gevoel van leiding en kracht, waardoor je meer veerkracht hebt bij het omgaan met uitdagingen.

In essentie draagt de wetenschap achter spelen, creëren en het contact maken met je innerlijke kind, speelvogel en innerlijke mentor bij aan een gezonder geestelijk welzijn en een rijker en bevredigend leven voor volwassenen en kinderen.

Maar laten we ook eerlijk zijn, als volwassenen kunnen we soms worstelen om onszelf toe te staan om volledig te spelen en creatie vanuit nieuwsgierigheid te omarmen.

Oordeel over jezelf, zoals “ja, maar ik ben niet creatief” of “spelen, dat is iets voor kinderen,” of de angst voor fouten, kunnen ons belemmeren om ons speels te gedragen. Spelen om het spelen moedigt ons aan om deze beperkende overtuigingen los te laten en ons te richten op het plezier van het spel.

Spelen is een intrinsieke menselijke behoefte, ongeacht onze leeftijd. Als volwassenen, maar ook kinderen, hebben we vaak de neiging om fouten te willen vermijden. Het streven naar perfectie en het idee dat alles ‘zinvol’ moet zijn, kunnen je belemmeren in het nemen van risico’s tijdens het spelen. Bij spelen is fouten maken echter een natuurlijk onderdeel van het proces. Creativiteit is bij uitstek een zachte en milde manier om dit te onderzoeken.

Misschien nog wel het meest gehoord in mijn praktijk: “Ik heb daar geen tijd voor” of “ik heb echt wel andere verplichtingen” vanwege een bomvolle agenda, drukke schema’s en verantwoordelijkheden, waardoor het spelen soms wordt verwaarloosd. Spelen en Playful Inquiry (spelonderzoek) nodigen je uit om tijd vrij te maken en erkennen dat zelfs een paar minuten spelen per dag je stemming en veerkracht positief beïnvloeden. Na het spelen ben je net meer in een ontspannen focus en sta je milder in je gezin en op je werk.

Je creativiteit, nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht kunnen onder het stof raken naarmate we ouder worden. Spelen en nieuwsgierig zijn dagen ons uit om nieuwe ideeën te verkennen en buiten de gebaande paden te denken. Het omarmt speelse nieuwsgierigheid en stimuleert je creativiteit, en countert beperkende overtuigingen.

Zo, mijn inzichten in speelser, creatiever en nieuwsgierig leven gedeeld

Bekijk snel het aanbod voor

Ik ben Meike. Inspirator voor wie creatiever, relaxter en met meer verwondering wil leven