Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Creativity itself doesn’t care at all about results – the only thing it craves is the process. Learn to love the process and let whatever happens next happen, without fussing too much about it.
Elizabeth Gilbert
 

Druk, druk, druk… Hup dat neem ik er nog wel even bij.

Na de werkuren nog even de pc openen, e-mails nog eens controleren. Uiteraard kan je die ene e-mail nog snel even beantwoorden. Ah je bent al onderweg naar huis, toch nog even een telefoontje naar een collega. Hierdoor ervaar je al snel versplinterde aandacht en een gevoel van ‘moeten’.

Ik geloofde zelf ook lang in ‘het moeten’. Druk zijn. Druk doen. Heel veel hooi op mijn vork nemen, zonder mezelf af te vragen wat ik nu echt nodig had. Gewoon gaan… .

Vlak voor de vakantie startte voor mij nog snel snel alles in orde brengen. Zodat de collega’s zeker aan de slag konden. Uren kloppen, werk verzetten. En dan op vakantie, oververmoeid en zelfs ziek.

Gewoon omdat iedereen het deed. Het was sowieso al niet zo’n goed plan om mijn grens te leggen, waar anderen hem leggen. ‘Gewoon’ omdat het zo hoorde.

Ik dacht dat de andere kant al snel zou gezien worden als een ‘leven van de luiaard’.

De kant van je e-mails niet binnen het uur beantwoorden, maar groeperen. Af en toe een automatisch antwoord aanzetten, gewoon omdat je even moet vertragen. Of je even focus wilt en dan liever geen versplintering in je taken hebt.

Doelgericht, taak na taak afwerken. Snel wat boterhammen eten achter de pc en voordat ik het wist was het half zes. Op de trein naar huis en slapen (vaak zelfs al in slaap vallen op de trein). Dag in, dag uit.

Alles behalve een gemakkelijk en leven van een luiaard. En een lijf dat begon te protesteren. Eerst fysiek, hup weer even naar de dokter en verder negeren. En dan mentaal.

Tot het gedaan was. Op. De taken die ik deed vond ik niet relevant, de manier waarop met werknemers omgegaan werd alles behalve ‘goed voor mentaal welbevinden’.

 

Misschien herken jij dit ook wel?

Ik bleef malen ‘s avonds en doorheen de nacht, mijn talent herkauwer deed overuren. Werk stond op nummer in op mijn prioriteitenlijst. Ik was bang dat ik niet als ‘voldoende’ zou worden gezien. Het was als een automatische piloot, omdat het zo hoorde in de maatschappij.

Behoeften die negeerde ik en dan in het weekend op zaterdag moest er dan ontspannen worden. Het moest leuk zijn.

Als ik nu terugkijk, wat was mij dat.

Moeten ontspannen, moeten werken, moeten leuk zijn op zaterdag, moeten alle kansen grijpen, … . En dan… de leegte. Ziek. Bij de huisarts en de psycholoog tegelijk.

 

En wie zei dat wandelen, creëren, spelen en mindfulness zinloos is?

 

Ik zal het zelfs straffer zeggen.

Nu denk ik dat wandelen, schrijven, mindfulness, spelen en creëren noodzakelijk zijn om te leven.

Ik heb er ook even over gedaan om tot dit punt te geraken. Enkele opleidingen verder, inzichten en het zelf ervaren.  En daarom trek ik vandaag, hier en nu, mijn groene cape aan (dat van die cape dat leerde ik bij Positivologie)

Die staat namelijk bij mij voor alles wat anders kan. Misschien zelfs anders moet.

Weg van het gegeven elke dag alles moeten met daardoor stress, in mijn geval moest ik weg van een toxische werkvloer. Om zorg te dragen voor je lijf en je leven, je hebt er namelijk maar een.

Nu tussen ons… het lukt mij al heel wat dagen wel. Mijn ochtendritueel, voelen wat ik nodig heb en mezelf dat ook geven. En tegelijkertijd  zijn er ook dagen dat ik mezelf helemaal niet goed voel. En dat is ook ok.

Uiteindelijk gaat veerkracht toch ook net daarover? Over je even niet goed voelen en een opgevulde tank hebben om nadien opnieuw naar je positieve kant te gaan. Of voelen en weten dat je je tank of graanschuur kan gaan vullen en bovendien ook weten hoe.

 

Misschien werk jij ook heel wat uren? Misschien heb je last van ‘moeten’? Blijf je maar malen? Moet je veel van jezelf? Gaf je lichaam je al signalen, maar negeerde je ze? En je gaat door op automatische piloot omdat iedereen het zo doet?

En ben je klaar om uit te zoeken hoe het anders kan.

Dan kan spelen, experimenteren met tools om opnieuw je lijf te voelen en mogelijkheden om je emotionele graanschuur te vullen wel iets voor jou.

 

Om nu terug te komen op noodzakelijk om te leven

 

Dat is nu net waar creanaut voor staat. Het zijn blokjes creativiteit, ontspanning, mindfulness en speelse opdrachten om je graanschuur op te vullen. Zodat je kan floreren. En zo zelfs andere ‘besmetten’ in je leven, op je werk en als ondernemers en freelancer.

Dat is reflecteren en experimenteren hoe het anders kan voor jou. Dat is spelen met mogelijkheden en voelen wat voor je werkt. Dat is samen met anderen op pad gaan in een expeditie, je weet wel de trainingen om zo samen in het proces te stappen.

En zo kom ik naadloos uit bij mijn quote van in het begin. Omarm samen met andere het proces in een training of kom individueel tanken, experimenteren en onderzoeken. Stap voor stap, baby steps dus.

 

En dan om af te sluiten nog eens de waarom

 

Een pauzeknop kan een effectieve manier zijn om stress te verminderen en om te ontspannen in een drukke en hectische wereld. Het is een manier om even te pauzeren en te ontsnappen aan de drukte van het leven en om te concentreren op het hier en nu.

Er zijn verschillende manieren om een pauzeknop te gebruiken, afhankelijk van wat voor jou werkt.

Ik vind het zinvol voor mij om een mentale en fysieke pauzeknop tegelijk te hebben door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening te doen, een paar minuten te mediteren, (creatieve) schrijfoefeningen, handenmeditatie, creëren of slow art. En dat combineer ik dan met interventies uit de positieve psychologie, die dan weer effectief bijdragen tot meer veerkracht en optimisme.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een pauzeknop geen oplossing is voor diepere stressproblemen, maar het kan wel helpen om te ontspannen en om te concentreren op het hier en nu.

Door regelmatig een pauzeknop te gebruiken, kan het helpen om stress te verminderen en om een gevoel van welbevinden te behouden.

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

stressreductien stress verminderen en creativiteitstraining voor ondernemers, freelancers en zelfstandigen gent - creatief coach gent