Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Meike Janssens, van creanaut, als expert in Goed Gevoel

Speels en creatief leven: tips voor nieuwsgierigheid en playfulness

Enkele van mijn tips werden gepubliceerd in Goed Gevoel – juli 2023

Speelsheid voor volwassenen? Neeeh! Zever… gezever.

bahneentgij… het laat je groeien! Ik neem je even mee.

 

In deze blog ontdekken we hoe we ons hele brein kunnen benutten en ons leven kunnen verrijken door meer aandacht te besteden aan onze rechterhersenhelft. Want laten we eerlijk zijn, het lijkt alsof we vaak vastzitten in de prestatiegerichte mindset van onze linkerhersenhelft. We leggen de focus vooral op het eindresultaat en liefst zo snel als mogelijk een uitkomst. Want door het geraas door het leven, zie je vaak de schoonheid niet meer van, een valkuil voor burn-out en bore-out.

Ik pleit dan ook voor het proces, voor ontdekken, experimenteren en kiezen. Voor faalmoed en durf om te stralen. Voor genieten van je proces. En nog iets essentieel.

Iedereen, ja ook jij, heeft  het vermogen om creatief te zijn en te spelen. Het geraakt allen maar wat onder het stof. Laten we samen op ontdekkingstocht gaan naar ons innerlijke mentor, onze intuïtie, creativiteit, nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht. Want daar is de magie van play.

 

Tips om speelser, lichter, creatiever en nieuwsgieriger in je leven te staan

 
  1. Balans tussen linker- en rechterhersenhelft: Je hebt vier breindelen, links voelen, links denken, rechts voelen en rechts denken. Onze linkerhersenhelft is vaak gericht op analytisch denken, planning en presteren, terwijl de rechterhersenhelft ons in het moment laat zijn, creativiteit stimuleert en ons intuïtief laat handelen. Door bewust te streven naar een gezonde balans tussen beide hersenhelften, kunnen we meer vreugde en speelsheid in ons leven ervaren.

  2. Ontdekken zonder verwachtingen: Creativiteit draait niet om het creëren van meesterwerken, maar om het proces van ontdekken en interpreteren. Het gaat erom open te staan voor nieuwe ervaringen zonder de druk om een nieuwe passie of zingeving te vinden. Geef jezelf de ruimte voor verwondering en geniet van de kleine dingen om je heen.

  3. Perspectief veranderen: Probeer letterlijk van perspectief te veranderen door je omgeving vanuit een ander standpunt te bekijken. Ga op je buik liggen en observeer je woonkamer eens op een andere manier, of kijk met één oog dichtgeknepen. Dit stimuleert je nieuwsgierigheid en opmerkzaamheid.

  4. Creëer fladdertijd: Plan ongeplande tijd in je agenda om te spelen en te creëren. Laat jezelf verdwalen in je buurt, je gedachten, of met verf op een blad. Deze momenten van fladdertijd voeden je creativiteit en geven je meer lichtheid in je ‘serieuzere’ taken.

  5. Plan je creavontuur of creatieve date. Ga op creavontuur met jezelf of anderen. Dat kan door naar de bib te gaan of spring de plaatselijke kapel of kerk binnen. En nadien? Schrijf 50 dingen op die je zijn opgevallen, dat klinkt veel. Maar dat leidt ertoe dat je ook mee details gaat zien. En die details zijn weer voeding voor je creatief proces. Denk aan kleuren, vormen of texturen

  6. Samen creëren: Creativiteit en spel verbinden je met jezelf en anderen. Door samen te werken aan creatieve projecten vergroot je je collectieve potentieel en ontstaat er een gevoel van gemeenschap. Je relaties worden beter, harmonieuzer. 

  7. Counter je innerlijke criticus: Laat perfectionisme los en wees niet bang om fouten te maken. Probeer iets te creëren met gevonden materialen of teken op een ‘toch al beklad papier’. Het proces is belangrijker dan het resultaat.

  8. Mediteer creatief en speels: Ga naar buiten en geniet van de geluiden om je heen. Schilder het ritme van je buurt en geef jezelf de tijd en ruimte om daar bewust van te genieten. Meditatie helpt je om je creatieve kant te voeden.

  9. Geniet van en speel met je zintuigen: Ruik aan klei, voel aan stoffen, schilder met je vingers en geniet van het wroeten in de potgrond bij het verpotten van planten. Geef jezelf de ruimte om te spelen en je creatieve kant aan te scherpen. Verzamel planten, texturen en verwerk ze eens in bordjes en kommen uit porselein. Nadien kijk je helemaal anders naar de gewone dingen, ze worden ongewoon schoon en voeden je fascinatie.

 

Creativiteit en speelsheid zijn geen exclusieve kenmerken van kunstenaars, maar een inherent vermogen dat in ieder van ons huist.

Door onze rechterhersenhelft meer te omarmen, kunnen we een vreugdevoller en nieuwsgieriger leven leiden. Spelen reduceert stress, vergroot veerkracht en laat je lichter leven. En het beste? Je zal ook meer lichtheid ervaren in de ‘serieuzere’ taken. 

Dus, laat je innerlijke creanaut ontwaken en begin vandaag nog met spelen en creëren!

 

Bekijk snel het aanbod voor

Ik ben Meike. Inspirator voor wie creatiever, relaxter en met meer verwondering wil leven