Je gevoeligheden vieren op kamp

Je gevoeligheden vieren

Zekerheid

Veiligheid en zekerheid in een andere omgeving, dat is wat sommige kinderen nogig hebben. Ik ben dus met Creanaut ook vaak bezig met veiligheid installeren en tegemoet te komen aan een de basisvragen van je kind.

Ik vertel hoe de dag er in grote lijnen zal uitzien, zo krijgt je kind meer houvast. Jij kan bijvoorbeeld thuis ook het ochtendritueel uitleggen. Verloopt dit hetzelfde als voorheen of zijn er aanpassingen? Wanneer vertrekken jullie ongeveer en wie zal je Creanaut brengen.

Ben je te laat? Stuur even een berichtje, ik hou graag rekening met heuvels onderweg. Zodat je kind in alle rust kan aankomen op de workshop.

Wie zal er op het kamp zijn? Hoe ziet zo’n kampdag er precies uit? Maar evengoed ook ‘Waar kan je kind zijn lunchpakket bewaren’? Waar en wanneer wordt er gegeten en gedronken. Waar en wanneer kan je kind naar toilet gaan en moet je kind daar iemand voor aanspreken? En wie dan precies?

Op die manier zorg je ervoor dat een aantal vragen en behoeften van je kind ingelost zijn. Zo kan je Creanaut zich richten tot creatief beleven en genieten.

Wil je graag een aantal van deze vragen vooraf beantwoorden voor je Creanaut? Aarzel niet contact op te nemen, ik beantwoord ze graag. 

 

Veilig

Door je kind te laten weten bij wie hij of zij terecht kan met vragen of een moeilijk momentje, zorg je voor veiligheid. Probeer te vermijden dat je zegt ‘bij de begeleiding’ , maar probeer indien het mogelijk is een specifiek aanspreekpunt te hebben.

Tijd om je plekje te zoeken

Ik geef kinderen ook altijd de tijd om rustig de omgeving te verkennen. We gaan samen op ontdekking in een korte rondleiding door het huis. En geef kinderen de tijd om hun eigen plekje te zoeken, rustig op hun tempo. Zeker voor de geleide creatieve activiteiten beginnen, laat ik voldoende ruimte voor dit essentiële zoekproces.

Kiezen

Bij Creanaut krijgen kinderen regelmatig keuzes. Ze kunnen het materiaal kiezen of het onderwerp. Waar we gaan eten bijvoorbeerbeeld. Hiermee zorg ik voor autonomie en zelfstandigheid.

Kiezen zorgt voor een groot gevoel van controle. Je mag je creatief uitlaten, maar je moet niet. Kijkt je Creanaut liever gewoon (eerst) wat mee. Dat kan ook. Werkt je Creanaut liever met een ander materiaal, ik bedenk graag samen met je kind een andere insteek. Of gaat het liever even een boekje lezen, dat kan in de living.

Of laat je kind kiezen wat er in zijn of haar lunchpakket hoort bijvoorbeeld.

Ik zorg ook dat er niet te veel keuzes zijn, want té veel verantwoordelijkheid kan Creanauten net uit balans brengen. Samen leren kiezen behoort wel tot een van de groeiprocessen.

En uiteindelijk behoud ik de eindbeslissing uiteraard.

Je kind alleen inschrijven?

Soms voelt je kind zich wat onwennig om alleen naar een nieuwe plek te gaan. Misschien kan je samen met een zus of broer inschrijven of met een vriend of vriendin. Dat zorgt dan al voor het eerste comfort. Het hebben van iemand om steeds op terug te vallen, zorgt voor rust.

Denk je dat de activiteiten van Creanaut iets voor je kind zijn? Neem een kijkje in de artistieke agenda