creatief coach en trainer creanaut | Nieuwsgierig leven | zelfzorg | welbevinden | creatieve relaxatie | kunstzinnig beleven

Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief

 

Geef eens wat positieve psychologie als geschenk

 

Kadotips waar je gelukkig van wordt daar heb je ten miste wat aan nu met Sinterklaas en de feestperiode voor de deur. Het is eens wat anders om te geven toch? Waar het echt om gaat, althans dat wat ik ondertussen geleerd heb uit de positieve psychologie, om betekenisvolle relaties met anderen en jezelf.

Nu ik wist eerst niet zo goed hoe ik positieve psychologie en mijn opleiding positivologie in geschenkjes moest gieten. Maar ik die een poging 🙂

 

Dingen of doen

Tijd is kostbaar en altijd eindig. Wat overblijft is de herinneringen die je hebt. Maak deze herinneringen samen, deel tijd. Deel verbinding met elkaar.

Een beleving wekt emoties op, dingen die je samen doet. Bijvoorbeeld in workshops van creanaut en in de keramiekworkshops samen iets creëren of samen genieten van kunst en je eigen kunstzinnigheid dat schept verbinding en je maakt herinneringen. Door creatief te beleven ben je bovendien in het ‘nu’ en ervaar je als het ware creatieve mindfulness of die handenmeditatie waar een cliënt het over had. Wat je dan weer even bewust maakt van rust in je hoofd, tijd en wat je voelt. Het geeft je energie en je leert nieuwe dingen.

Dus ja… een voorstander van geschenkjes om te doen. Maar ik heb er ook een aantal fysieke geschenkjes ingestopt, omdat die dan weer kunnen bijdragen aan een ervaring.

Cadeautip 1: Doe dingen samen, maak herinneringen en geef tijd, ervaringen en positieve emoties

 

Geef verbinding als geschenk

Echt een van de basisbehoeften van iedereen, van jong tot minder jong. Verbinding kan je voelen in relaties, in relaties die positieve emoties en ervaringen triggeren.

Een positieve relatie is er eentje waarin je met plezier en lichtheid tijd met elkaar deelt. Je kan veel met elkaar delen en ik heb het hier al voornamelijk gehad over positieve emoties. Maar in echte verbinding kan je het goede en minder goede delen met elkaar. Delen wat goed gaat in je leven en werk, dat wat je doet floreren. En de tegenslagen en zorgen, je problemen en kwetsbaarheden.

Je laat even weten dat je aan de andere denkt, geeft een schouderklopje, deelt tijd met elkaar. En je kan plezier delen met elkaar, als in (en ik trap een open deur in) leuke dingen doen samen.

Positieve relaties doen je floreren in je leven. Floreren als in blijer, gelukkiger, creatiever  en gewaardeerd voor wie je bent.

Dus cadeautips deel 2: Onderneem samen leuke activiteiten

Vertrek samen op creavontuur met je zus, collega, mama en (mete)kind.

Zowel bij creanaut kan je samen creëren als een keramiekworkshop bij meikejanssens.be. Specifiek bij creanaut kan je uitkijken naar het aanbod kunstzinnig beleven, als is samen groeien ook heel verbindend uiteraard.

Of geef eens een museumpas als kado of een Gentse Stadsbon (ook daar vind je heel wat beleving of dingen om te eten samen bij de Gentse ondernemers)

 

Geef positieve emoties als geschenk

Positieve emoties en ervaringen, zelfvertrouwen en talenten of een portie veerkracht. Het ervaren van positieve emoties verbreedt je denkpatronen en maakt je dus creatiever. Wat dan weer heel wat voordelen heeft.

Om er maar een paar te benoemen, een betere gezondheid, meer veerkracht, optimistischer en dus ook meer gelukservaringen zijn enkele voordelen. Allemaal fijne positieve geschenkjes om te geven en krijgen.

Cadeautips deel 3: Geef positieve emoties

Geef eens een avond lachen of verwondering kado. Denk aan een ticket van NTGent of een andere theatervoorstelling. Of een mooie dansvoorstelling van Ballet Vlaanderen bijvoorbeeld.

Ook gewoon een ticket voor een van de Gentse museum of een tripje naar het bos kunnen al heel wat positieve emoties geven. Of ga eens varen met een bootje in de omgeving van Gent. Ik ging ooit eens varen regio Lokeren, heel mooi ook. Of ga samen brunchen, ik ging al een paar keer bij O’yo Gent (lekkere vegan pannenkoeken 🙂 ). Toegegeven deze tips passen ook bij verbinding :).

Of ook leuk een wegwerpfototoestel om alles waarvoor de gelukkige verwondering voelt te fotograferen. Leuk, je weet niet goed wat je fotografeert dus dubbel plezier bij het ontwikkelen. Dat gevoel van Awe (some).

Deze zijn wel wat duurder dan vroeger (als in toen ik jonger was, zijnde 25 jaar geleden). Ik weet het wegwerpdingen zijn niet meteen ecologisch, maar door het analoog karakter van zo’n toestel heeft het net wat meer ja die Awe-factor.

Uiteraard kan je die ook ervaren tijdens een creavontuur en expeditie van creanaut of zelf je eigen keramiek komen maken bij mij.

Specifiek bij creanaut kan je uitkijken naar het aanbod kunstzinnig groeien.

 

Doe eens iets voor iemand anders en dankbaarheid

Ken je het boek RAK  nu drie euro bij Lannoo, daar kan je het echt niet voor laten. En het leuke is, je kan er samen eentje of meerdere uit kiezen om samen te doen. En je doet een act of kindness en je gaat in verbinding. Resultaat ook nog een hoop positieve emoties.

The whole shebang dus =).

Nog dichter bij jou? Bak eens koekjes voor iemand en verpak ze mooi. Misschien kan je de koekjes samen met iemand versieren en er zo ook een moment van verbinding van maken. Of geef een mooi schriftje bijvoorbeeld bij Mus in een plas als geschenk (waar de gelukkige dan elke dag kleine gelukjes of momenten van dankbaarheid kan in koesteren).

Breng eens een bedankbezoek aan iemand. Schrijf een brief of een aantal zinnen met een tekening bijvoorbeeld over waarom je zo dankbaar bent voor wat die persoon deed/doet voor je. Of wat die voor je betekent. Want jullie zijn beiden geluksvogels, deel dat gelukje. Schrijf het op een toepasselijk kaartje van bijvoorbeeld Curiosa en co. Of maak uiteraard je eigen kaart, nog persoonlijker en autentieker. En je voedt je creativiteit er nog eens mee. 

Cadeautip 4: Deel dankbaarheid

 

Door jezelf een geschenk te geven maak je een ripple effect

Je geeft aan anderen en dat is ook altijd een beetje krijgen. En je kan ook een geschenkje aan jezelf geven. Want als jij goed in je vel zit of gaat floreren, floreren anderen in je netwerk (tot drie golven!!) gewoon mee. En wat je leert, maakt en ondervindt bij creanaut dat geef je door aan je naasten of kinderen.

Heerlijk toch? Zo maak jij mee een creatieve en positieve rimpel vol synergie.

Cadeautip 5: Maak synergie en geef floreren door aan anderen


Veel plezier en tot creanauts!

Meike Janssens  – creatief coach, beeldend kunstenaar en creatief agogische begeleiding