Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Duik wat dieper in de waarom van creanaut met de frequent gestelde vragen

 

Creativiteit wordt vaak gelinkt aan het maken van iets moois of het hebben van artistiek talent, waardoor mensen weerstand voelen en het creatief uiten aan anderen overlaten. Maar iedereen kan op een creatieve manier uiten en dit kan bevrijdend zijn voor jezelf. Kunst kan helpen om te genezen en zin te geven aan een mens.

Creatieve mindfulness is een vorm van mindfulness waarbij creatief denken en handelen centraal staan. Het gaat om het op een bewuste manier benutten van je creativiteit, waarbij je opmerkzaam bent op je eigen gedachten en gevoelens terwijl je aan het creëren bent. Het kan helpen om stress te verminderen, het gevoel van welzijn te verhogen, concentratie en focus te vergroten, probleemoplossend vermogen te verbeteren en een verhoogd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te geven. Daarnaast ervaar je een grote kwaliteit in je aandacht, aandacht voor en in het nu, en maak je net zoals bij slow art gebruik van al je zintuigen. Je wordt alerter en je voedt je zintuigen, waardoor je traag en bewust in contact kan komen met kunst en je eigen creativiteit.

Slow art is een beweging die zich richt op het bewust en aandachtig bekijken van kunstwerken in plaats van het snel doorlopen van een museum of galerie. Het versterkt de museumbeleving en kan helpen om een dieper begrip en appreciatie te ontwikkelen voor kunstwerken, stress te verminderen en het gevoel van welzijn te verhogen, en een verbeterde sociale interactie te bevorderen.

Het is sterk gelinkt met mindfulness, creatieve yoga, Visual Thinking Strategies en lichaamsgerichte focus. Dit kan gedaan worden door te praten met anderen, (creatief) te schrijven, te schilderen, te bewegen, te proeven, te voelen en te luisteren.

Er is een nauwe relatie tussen spelen, creativiteitscoaching en positieve psychologie. Spelen kan helpen om creativiteit te prikkelen en te versterken en creativiteitscoaching kan gericht zijn op het ontwikkelen van een groei en speel mindset, wat een belangrijk onderdeel is van positieve psychologie. Positieve psychologie richt zich op het versterken van positieve emoties, persoonlijke kracht en levensbevrediging. Creativiteitscoaching kan helpen om mensen te leren om te denken in termen van mogelijkheden en kansen in plaats van beperkingen, wat kan leiden tot een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Samenvattend, spelen, creativiteitscoaching en positieve psychologie zijn allemaal gericht op het versterken van creativiteit en positiviteit en kunnen elkaar versterken om een groter gevoel van welzijn en levensbevrediging te bereiken.

Het doel is om positieve ervaringen, emoties, dankbaarheid, talenten in actie, trots en waardering te verhogen.

Het leren technisch tekenen of schilderen is niet het doel van creanaut. Het gaat om intuïtief creëren en plezier beleven. Er worden uiteraard wel kunstwerken of kunstenaars aangeraakt, afhankelijk van het creavontuur en expeditie of op je vraag. Maar ik leer ju niet technisch naar de werkelijkheid tekenen.  Dat neemt niet weg dat je uiteraard mag genieten van het creatief proces zonder een uiteindelijk resultaat te ambiëren. En genieten van het resultaat zonder het kunstzinnig proces te vergeten. Het doel blijft wel het imperfect proces, niet het perfect resultaat. Laat al dat moeten maar eens los.

Zeker ik geloof ook in de verbindende kracht en kwaliteit van creëren. Dus kom op duo-date met je (mete)kind vanaf 6 tot …, met je collega, je zus of andere dierbare.

 

Zeker. Ik werk nu meer via maatwerk dus je kind, alleen en samen met jou, kunnen verbinden, creatieve uitdagingen aangaan en werken aan groei en speel mindset. Kinderen kunnen ook zonder volwassene nog steeds terecht bij creanaut, dit zowel individueel als met een eigen groepje tot vijf kinderen. Je reserveert gemakkelijk afhankelijk van je noden een halve dag creanaut afgestemd op onze agenda’s.

 

Ik heb er al heel wat over nagedacht en ik geloof dat offline samen creëren een belangrijke basis is van creanaut. Dat neemt niet weg dat je bij sommige creavonturen en expedities ook doe-opdrachten krijgt vooraf. Wat voorpret, wat voorstudie of inspiratie. Dus we kunnen het samenkomen wel beperken door te werken met voorpret.

Shoot. Je kan al je vragen stellen via verstuur een bericht, contact of naar hallo@creanaut.be