Creanaut | Creëer lichtheid in je leven – Positivoloog, creatief – en floreercoach
psssst…Zet je graag al een aantal stappen naar een minder druk hoofd en lichter leven? Schrijf je in op mijn gratis zelfzorgbrief
Creativiteit wordt vaak gelinkt aan het maken van iets moois of het hebben van artistiek talent, waardoor mensen weerstand voelen en het creatief uiten aan anderen overlaten. Maar iedereen kan zich op een creatieve manier uiten en dit kan bevrijdend zijn voor jezelf. Kunst kan helpen om je mentaal welbevinden te verhogen, lichter en positiever in het leven te staan en zinvolle betekenis te geven.
Misschien kan je dit doen ‘op z’n creanauts’ met een creatieve oefening. Zoek een rustig plekje uit en neem een schriftje en iets om te schrijven, droodelen, kliederen of tekenen.
Heb ik hier zin in? In wat dan precies?
Kan dit bijdragen aan mijn persoonlijke groei of die van anderen? En hoe dan precies?
Maakt een traject het gemakkelijker om positiever en lichter in mijn leven te staan? Hoe zou dit zijn ?
Wil ik mijn creativiteit en intuïtie verder ontwikkelen? Wil ik wat meer fun en speelsheid in mij leven? Hoe zou dat zijn?
Voel zelf of je nu al wil instappen of op een later moment. Om het groeiproces vol te ervaren heb je al een minimaal energiepeil nodig.
De expedities zijn opgebouwd uit een aantal offline momenten waar jij alleen of samen met andere komt spelen, reflecteren en creëren. Afhankelijk van het traject dat je koos krijg je al dan niet ook een aantal doe-opdrachten of creatieve opdrachten om te verzamelen, iets te bezoeken, een reflectie of een schrijfopdracht bijvoorbeeld. Die doe je in je vrije tijd en je kiest zelf of je ze doet en welke je doet. Ik raad wel zoveel als je kan naar de offline momenten te komen en minstens een of twee opdrachten in je vrije tijd te doen. Zo draag je het meest mee van het traject. Je groeiproces stopt niet met het einde van een expeditie. Dus laat het proces ook nawerken.
Creanaut heeft enerzijds groeitrajecten, die zijn er zowel voor volwassenen als samen met je (mete)kind.
Die zijn toegankelijk voor iedereen met zin in een creatiever, speelser, positiever, lichter en energieker leven. Dus ook voor ondernemers, docenten, freelancers, coaches, mensenfluisteraars en psychologen. Of voor je cliënten of patiënten die hierdoor sneller meer energie en speelsheid ervaren om zo bij jou sneller stappen te zetten.
Deze zijn vooral bedoelt voor de persoon zelf en werken ook synergetisch. Als je zelf meer gaat floreren, werkt dit tot in drie golven in je netwerk.
Ben je echter ook op zoek naar hoe je dit kan inzetten in je praktijk of klascontext om anderen te helpen hun speelsheid aan te boren, dan kies je best voor een inspiratiereeks. Daarin kunnen ook verwijzingen naar boeken zitten, theoretische kaders, gesprekstechnieken of creatieve methodes om playmode bij jezelf een andere aan te scherpen. Alles vertrekt wel vanuit zelf ervaren.
Het leren tekenen of schilderen is niet het doel van creanaut. Het gaat om intuïtief creëren en plezier beleven. Er worden uiteraard wel kunstwerken of kunstenaars aangeraakt, afhankelijk van het creavontuur en expeditie of op je vraag. Maar ik leer je niet technisch naar de werkelijkheid tekenen. Dat neemt niet weg dat je uiteraard mag genieten van het creatief proces zonder een uiteindelijk resultaat te ambiëren. En genieten van het resultaat zonder het kunstzinnig proces te vergeten. Het doel blijft wel het imperfect proces, niet het perfect resultaat. Laat al dat moeten maar eens los.
Je kan samen met je (mete)kind of als begeleider van een kind bij creanaut terecht vanaf een ontwikkelingsleeftijd van zes jaar. De creatieve leeromgeving is ook voor hoogbegaafde, hoogsensitieve kinderen en kinderen met ASS. In de creatieve leeromgeving is er ruimte voor plezier, speel-en groeimindset, creatieve uitdaging en interventies uit de positieve psychologie (talenten, veerkracht versterken, zelfvertrouwen verhogen en positieve emoties en ervaringen versterken).
Creatieve mindfulness is een vorm van mindfulness waarbij creatief denken en handelen centraal staan. Het gaat om het op een bewuste manier benutten van je creativiteit, waarbij je opmerkzaam bent op je eigen gedachten en gevoelens terwijl je aan het creëren bent. Het kan helpen om stress te verminderen, het gevoel van welzijn te verhogen, concentratie en focus te vergroten, probleemoplossend vermogen te verbeteren en een verhoogd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te geven.
Daarnaast ervaar je een grote kwaliteit in je aandacht, aandacht voor en in het nu, en maak je net zoals bij slow art gebruik van al je zintuigen. Je wordt alerter en ervaart meer kalmte in je hoofd.
Slow art is een beweging die zich richt op het bewust en aandachtig bekijken van kunstwerken in plaats van het snel doorlopen van een museum of galerie. Het versterkt de museumbeleving en kan helpen om een dieper begrip en appreciatie te ontwikkelen voor kunstwerken, stress te verminderen en het gevoel van welzijn te verhogen, en een verbeterde sociale interactie te bevorderen.
Het is sterk gelinkt met mindfulness, creatieve yoga, Visual Thinking Strategies en lichaamsgerichte focus. Dit kan gedaan worden door te praten met anderen, (creatief) te schrijven, te schilderen, te bewegen, te proeven, te voelen en te luisteren.
Ik heb er al heel wat over nagedacht en ik geloof dat offline samen creëren een belangrijke basis is van creanaut. Dat neemt niet weg dat je bij sommige creavonturen en expedities ook doe-opdrachten krijgt vooraf. Wat voorpret, wat voorstudie of inspiratie. Dus we kunnen het samenkomen wel beperken door te werken met voorpret en tussentijdse doe- en schrijfopdrachten. Deze opdrachten kunnen uiteraard afgestemd zijn in samenspraak.
Ik help je graag verder. Stuur je vraag naar hallo@creanaut.be of via contact.