Creatief coach, creativiteitstraining en creatief therapeut | Creanaut | Gent
Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief
Stel je eens voor dat je een leven leidt waarin je elke dag nieuwe mogelijkheden ontdekt, jezelf creatief uitdrukt en vol verwondering de wereld om je heen ervaart. Dat is de kracht van een kunstenaarsmindset! Hoewel je misschien denkt dat deze mindset alleen voor kunstenaars is, zal ik je in deze blog laten zien hoe het voor iedereen kan werken, dus ook voor wilde neurodiverse breinen. Dus, lees verder en ontdek de magie van een kunstenaarsmindset!
Een kunstenaarsmindset gaat niet alleen over het beoefenen van kunst, maar het is een manier van denken en leven die creativiteit, verbeeldingskracht en zelfexpressie omarmt. Het is het vermogen om buiten de gebaande paden te denken, nieuwe ideeën te verkennen en open te staan voor het onbekende. Het is een innerlijke kunstenaar in ieder van ons die wacht om ontdekt te worden! Dit is in het kort, ik hou het behapbaar.
Een kunstenaarsmindset begint met het cultiveren van je verbeeldingskracht. Stel je voor dat je verbeelding een eindeloze doos met kleurrijke verf is, en je hebt het penseel om er mee te schilderen. Het moedigt je aan om te experimenteren en te spelen met ideeën, zonder angst voor oordeel of perfectionisme. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en oplossingen voor dagelijkse uitdagingen.
Met een kunstenaarsmindset leer je ook om jezelf authentiek uit te drukken. Het is als een dans waarbij je vrij beweegt en je ware zelf laat zien aan de wereld. Het maakt niet uit of je zingt, schrijft, danst of schildert – het gaat erom dat je jezelf durft te zijn en je eigen stem vindt.
Kunstenaars zien ook schoonheid in het alledaagse. Ze zijn verwonderd door kleine dingen zoals de kleuren van de lucht tijdens zonsondergang of de dans van de bladeren in de wind. Met een kunstenaarsmindset leer je de magie om je heen te zien en te waarderen, waardoor het dagelijkse leven een bron van inspiratie wordt.
( Creatieve) Blokkades in het Leven – Creativiteit is geen exclusief ticket voor kunstenaars, ook jij kunt te maken krijgen met blokkades. Maar met een kunstenaarsmindset omarm je het avontuur van nieuwe denkwijzen. Je breekt door barrières en ziet problemen als kansen om je verbeeldingskracht te laten floreren. Zo ontstaan er frisse ideeën en oplossingen voor alledaagse vraagstukken.
Weinig inspiratie. Een drukke werkomgeving kan de inspiratie beknellen, maar geen paniek! Met een kunstenaarsmindset trek je erop uit, ver buiten de gebaande paden, om nieuwe bronnen van inspiratie te ontdekken. Je laat je creatieve geest vrij en voelt de energie weer stromen, waardoor je sprankelende ideeën voor je werk kunt omarmen.
Angst voor Verandering en het Onbekende: Verandering kan angstaanjagend zijn, vooral als de wereld om je heen hectisch is. Maar met een kunstenaarsmindset omarm je het onbekende als een nieuw canvas om te verkennen. Je buigt flexibel mee met verandering, omarmt nieuwe mogelijkheden en verwelkomt het onbekende met een nieuwsgierige geest.
Druk, druk, druk en leven vanuit een prestatiegerichte mindset: Het leven kan soms als een achtbaan aanvoelen, vol drukte en uitputting. Je moet veel van jezelf en je denkt ook veel te moeten van anderen. Je werkt vooral prestatiegericht, alles moet nuttig zijn. Maar soms hol je jezelf voorbij, of zelfs te pletter. Geen zorgen, een kunstenaarsmindset leert je momenten van rust en reflectie te vinden. Je ontdekt creatieve uitlaatkleppen om jezelf te uiten en zo stress te laten vervagen als verf op een doek (ik weet het, ik liet mij even gaan in de woordspeling 🙂 ) Want… het grappige is. Door net even in een een groeimindset en kunstenaarsbrein te vertoeven, kan je nadien net beter focussen. Gaat het vaak net effeciënter en leef je meer vanuit waar jij nood aan hebt op dat moment.
Zelftwijfel en zelfontplooiing: Zelftwijfel is een veelvoorkomend verschijnsel, ongeacht je beroep. Ik heb er om eerlijk te zijn heel vaak mee te maken. Het is mij dus niet vreemd, haha. En ik merk op dat het bij neurodiverse breinen nog vaker voorkomt. Kan ik wel genoeg. Weet ik wel genoeg. Ben ik wel genoeg. Maar met een kunstenaarsmindset omarm je jezelf en waardeer je jouw unieke bijdrage aan de wereld. Dit bevordert jouw persoonlijke en professionele groei, en geeft voldoening in elk aspect van je leven.
Vastzitten in routine en monotonie: Een sleur kan je vastketenen aan een repetitieve routine. De kunstenaarsmindset roept je op om te experimenteren en je comfortzone overal mee te nemene zodat je ermee leert spelen. Je doorbreekt de monotomie en ervaart nieuwe avonturen in het alledaagse. Zelf had ik hier wel last van voorafgaand aan mijn bore-out. Ik was al mijn creatieve sprankels en bonte kleuren kwijt. Een gevoel van terminale serieusheid was ongemerkt binnengeslopen. En door opnieuw mijn kunstenaarsmindset te vinden en omarmen kwam dit langzaam los
Wild? Waar iedereen met een unieke geest zoals HSP, hoogbegaafdheid, ASS en ADHD mogen ‘zijn”. Hier wordt ‘wild’ omarmd.
De ontmoetingen zijn een gelegenheid om jezelf te verbinden, niet alleen met anderen maar ook met je eigen innerlijke kracht. Het zijn momenten waarop je mag zijn wie je werkelijk bent, vrij van oordeel. Het is een omgeving waar creativiteit vrijelijk kan stromen en waar ideeën met open armen worden ontvangen.
Het verbindende aspect van deze ontmoetingen is van onschatbare waarde voor het bouwen aan een positief zelfbeeld. Door te connecteren met gelijkgestemde zielen en elkaars unieke kwaliteiten te waarderen, groeit het begrip en de acceptatie van het (niet zo) anders zijn dan de ander.
Ik zie het als gezamenlijke adempauzes waar ik je aanmoedig om vol vertrouwen je eigen pad te bewandelen en je eigen stem te laten horen. Het zijn momenten waarin persoonlijke groei gestimuleerd wordt, en waarin ik je aanmoedig te onderzoeken wat je werkelijk inspireert en wat je laat floreren