Creanaut | Eigenwijze speel- en groeiplek waar creativiteit en mentaal welbevinden elkaar versterken

Wat je aandacht geeft groeit - the artist's way

Plots overvalt The Artits’s Way mij

The Artist’s Way, het is alweer even geleden dat ik hem full option in groep deed.

Op een ochtend als ik mijn ochtendpagina’s aan het krabbelen was schreef ik plots ‘Ik wil The Artist’s Way doen voor ouders en kinderen’.

Kanttekening 1

En Creanaut kreeg mee vorm, simultaan. Maar het voelde niet 100% als een goed zittende jas, creanaut. Ik denk dat dat iets is dat je al doende onderzoekt. En door dicht bij jezelf te blijven en leert kiezen, kom je zo dichter tegen het ‘origineel’

 

Nu enkele jaren verder is het eindelijk zover, Creanaut krijgt een reeks voor volwassenen, een heuse expeditie, met uiteraard creavonturen en een tussentijdse saus van The Artist’s Way.

Initieel is het opgezet om blokkades bij kunstenaars op te lossen, en oh boy… tussen ons, ik ben al op denk ik elke mogelijke blokkade gelopen. Maar ook na al die jaren is gebleken dat het werkt voor iedereen die verlangt naar een creatiever en speelser leven. En dus ideaal om creanaut met een Artist’s Way twist te brengen.

Het voelde een week geleden als het moment om dat nu eens eindelijk, voor de eerste keer (spannend), te lanceren. Want wat het voor mij gedaan heeft is moeilijk te vatten.

En dan overviel mij nog iets anders. April, de eerste echt maand in de lente, is precies wel een moment van ‘dingen die je overvallen’. Dat je soms veel verder geraakt als je meer doet van wat gemakkelijk of natuurlijk gaat.Kanttekening 2

Zo is dat bij mij korte workshops geworden voor kinderen, geen kampen meer, waardoor ik full option aandachtig kan zijn voor elk kind. Iedereen gezien heb en kan helpen. En zo is dat gebleken voor mij dat volwassenen helpen ook weer voelt als ‘thuiskomen’.

Wat ik echt graag doe (en ook wel van nature goed kan) is een voedingsbodem creëren voor groei, ontplooiing, speelsheid, creativiteit, … . En mijn oordeel uitstellen, dat ook. Ik reik je allerlei ‘dingen’ aan waar jij in alle openheid kan op ingaan of niet. Of misschien later op ingaan, als de ‘juiste’ meststof op je bodem ligt.

 

Met andere woorden als je graag gaat wandelen en wanderen, blijf dan niet thuis zitten omdat je denkt dat het ‘moet’. Als je graag naar populaire musicals gaat of naar schlagers luistert, luister dan niet naar Beethoven (enkel en alleen omdat het als artistiek wordt bestempeld). Of luister nadien naar Beethoven 😉 haha. 

Ik schilderde gisteren (de tweede laag) van mijn nieuwe banken en kastdeuren in mijn atelier. Ook dat is een vorm van creativiteit. Dus schilder je bureau of breng een kleurtje aan in je living. Stak je een briefje in de boterhamdoos van je kinderen? Ook dat is creativiteit.

Zin om even je kasten te herstructureren? Doe dat! Ook dat is een vorm van creativiteit, want je haalt misschien de dingen ‘die je niet meer dienen’ uit die kast.  Ok, ik snap het. Dat is geen kunst met een grote K, het zal geen veranderingen brengen in onze beschaving.

Maar moet dat altijd?

Het kan voor jou een wereld van verschil maken, misschien je moment opvrolijken. Misschien een spark in je dagelijkse leven brengen. Dat is zelfexpressie, je hoeft jezelf niet te corrigeren omdat het misschien op het eerste gezicht niet ‘baanbrekend’ genoeg is. Het brengt je een klein of groot ‘gelukske’  en een brokje speelsheid en dat zijn onderdelen van ‘inspiratie’ en frisse winden.

Stel je beslist nu eindelijk om op vrijdagavond eens iets ‘nieuws’ uit te proberen (stel een creavontuur of de creanaut expeditie 😉 ) en iemand anders start met een bijberoep borduren bijvoorbeeld. Beiden zijn creatieve sprongen, misschien zijn ze in ‘grootte’ niet even belangrijk (Alhoewel).

Het zijn beiden uitingen van een creatieve keuze, uitingen van een persoonlijk gevoel.


Kanttekening 3 (en de laatste voorlopig).

Zo schreef ik mij in voor een workshopdag fotografische installaties maken. Om eerlijk te zijn heb ik totaal geen technische kaas gegeten van fotografie of van beamen. En het voelde alsof ik er moest zijn. Dus ook dat zie je dan wel verschijnen in de creanaut expeditie (ofzo) . 😉


Cheers to that!

Even iets anders

Dit is een toevals(kunst)werk
  1. Nodig: lijm, een blad papier en gekleurd papier of krantenpapier
  2. Scheur of knip allerlei vormpjes uit het gekleurde papier
  3. Laat je knipsels op je wit papier vallen
  4. kleef ze vast op die plek waar ze neerdwarrelen
  5. Geniet van je kunst van het toevel.

Zin om ook een creanaut te worden?
Go for it!

Creanaut uitgeserveerd.

Ook deze snuister werd geschilderd, omdat het kan :).

Creativiteit zit zowel in grootse als in kleine dingen