Creanaut | Eigenwijze speel- en groeiplek waar creativiteit en mentaal welbevinden elkaar versterken

ackson Pollock - creatieve zelfexpressie

Dingen die mij aantrekken, ‘waw’ deden zeggen, glimlachen, inspireerden …

Dingen om te delen met jou.

Ik deel plezier, inzichten, mijn ervaringen met jou.

1.Luisteren met kunstogen?

Heerlijk hoe muziek en beeld zo mooi samensmelten.

Geniet even mee… Beethoven wordt interessante lijnen, fantastische figuren en levendige kleuren

De zevende symphonie wordt kunst

creanaut queeste creatief ontspannen en verbinden
2. Steal like an artist – Austin Kleon

Ik heb het boekje zelf al meerder keren doorgenomen of bepaalde flarden dan van het boekje.

Vroeger bij creanaut hoorde ik vaak bij kinderen ‘die doet mij na’. Je kent het misschien ook. Maar als kunstenaar of creatieveling is het bijna absurd om niet naar andere te kijken. Misschien zelfs even hetzelfde pad te bewandelen.

Dat is een volkomen normaal artistiek proces, een normaal proces dus (niet enkel voor creatievelingen). Je leert, je bent een spons, je kijkt, … . En vroeg of laat scheiden je wegen toch. Daar ben ik zeker van.

Stap je op een bus bij iemand anders? Stap dan niet meteen af om terug te keren naar het vorige station en je opnieuw helemaal terug heruit te vinden, maar rij even mee. Scheiden je wegen? Stap op tijd af.

creanaut queeste creatief ontspannen en verbinden
3. De kracht van geduldig zijn

OOOOH, wat is dit een lastige. Maar er zit wel iets in uiteraard. Jezelf uitdrukken en ontspannen in je eigen creativiteit en de magie ervaren van in het proces te zijn, ergens onderweg. Is niet gemakkelijk. Op een bepaald moment is er mist, je weet niet meer goed of je moet door blijven gaan of stoppen. Je oefent elke dag, je verzamelt inspiratiebronnen, je zoekt op, en oefent opnieuw.

Maar er komt nog weinig terug van die andere kant. Je weet wel van een toeschouwer. Men zegt wel eens dat kunst en creativiteit geen bestaansrecht hebben zonder de toeschouwer. Maar werk geduldig aan je eigen cocoon. Je werk zal steeds meer betekenis krijgen voor jou en je zal lagen ontdekken.

Dus ik ben zelf overtuigd dat het “leren van geduldig kijken‘ of van ‘tijd nemen en ervaren’ een interessante sleutel is op vele vlakken.  Nu ik het zeg lijkt het misschien wat historisch om tijd te nemen om langzaam te kijken en te bewegen in onze huidige snelle wereld. Nochtans zijn tijd en geduld mijns inziens aspecten die bijdragen tot een productieve leercurve. In elke mogelijke discipline. En traag kijken naar kunst of kunst maken dat is gewoon heel plezierig.

Dus daarom kies ik af en toe voor slow art, traag kijken, traag tekenen, … . Dat is superfijn en het zijn kleine zaadjes, die je inzet op andere domeinen ook.

creanaut queeste creatief ontspannen en verbinden
4. Zelfexpressie, zomaar iets doen, tekenen zonder resultaat te verwachten, … . Dat dus.

Zelfexpressie, jezelf lossen van ondermijnende gedachten als ‘Ik ben niet creatief’ of ‘Wat ik doe moet nuttig zijn’. ‘Kunst en creativiteit dat is niet nuttig’.

Velen onder ons kennen die uitspraken wel. Misschien heeft iemand ze ooit tegen jou gezegd of je zegt ze tegen jezelf.

Maar zomaar iets doen zonder resultaat te hoeven verwachten, hoe krachtig is dat niet!

Ik zeg het nog eens.

Krabbelen en met verf gooien zonder een mooi resultaat of inspirerend kunstwerk te hoeven verwachten, hoe krachtig is dat niet!

 Gewoon wat op je drum slaan zonder ritme te verwachten. Gewoon wat kriebels maken zonder grootse abstracte kunst te verwachten. Gewoon wat op een bal shotten zonder een doelpunt te hoeven maken.

Het klinkt bevrijdend terwijl ik het typ. Gewoon heerlijk toch?

Eerlijk, het is niet steeds gemakkelijk. Ik train mij er ook nog op. Op gewoon spelen.

Vorig jaar moest ik wel presteren in de academie. Je weet wel afstuderen en een jury. Dus dan moet het wel staan als een huis….Ik zat zo in een roes van produceren en finetunen en opnieuw produceren en finetunen. Tot er uiteindelijk een resultaat was dat ‘goed genoeg was’. 😀

En nu dit jaar heb ik gekozen voor mixed media en keramiek samen. Ik wou mezelf opnieuw wat speeltijd geven, wat nieuwe materialen leren kennen. Opnieuw verbinden met mijn spelende ik. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. Want je wil uiteindelijk ook wel iets doordacht neerzetten. Iets wat je helemaal voelt.

Dus … ik moest even een paar stappen terugzetten. Terug naar punt 3, de kracht van geduld en tijd. Dus ik begon wat te spelen met waxine, met mijn foto’s verknippen (waar ik vorig jaar zo aan gezwoegd had trouwens). Er is daar een term voor binnen de creatie “Kill your darlings”. Niets sterker dan dat trouwens.

Kill of verbouw of hergebruik je darlings dus.

Dat is dus ook iets wat ik vaak laat terugkomen in een proces met jou. En dat is, tussen ons, heerlijk en bevrijdend. En het geeft je bovendien verfrissende ideeën.

5. Hoe heerlijk is deze. Must love deze bijzondere vogel.

Probeer eens te tekenen op deze bijzondere vogels, heerlijk om te doen.  Dus neem je iets om te tekenen, schrijven en een blad papier. Je kan ook naar het bos in je buurt gaan voor minder bijzondere vogels, maar even mooi en leuk.

Kreeg je de smaak te pakken? Reserveer je creativi-tijd via een creavontuur, queeste of workshop. Kom meer te weten via het aanbod.

Of kom in het open aanbod.