Creativiteit en de invloed op stress

Mijn eigen bore-out

Na mijn ontslag kwam ik zelf pas laat tot ontdekking dat ik al even midden in een hevige bore-out zat. Laag energiepeil, al jaren weinig creativiteit, ik voelde mij een vod die al jaren geen voeding meer had gekregen. Kleurloos.

Na enige tijd kreeg ik opnieuw honger en begon ik de zoektocht naar mezelf. Creativiteit en spelen moesten daar terug een plaats in krijgen. Maar ook tijdens die creativiteit in de academie botste ik regelmatig op mijn eigen demonen.

Perfectie, mijn lat steeds hoog leggen, vaker resultaatgericht dan procesgericht, … . Dat kon anders, ook voor mezelf. Dus ik begon zelf wat te kliederen en proberen. Mezelf wat ruimte te geven om te experimenteren en opnieuw te beginnen. Dat zorgde net voor meer genieten en de ervaring met dat spelen gaf voeding  aan mijn innerlijke kind. Gaf mijn creatieve zelfvertrouwen een boost en deed mij op een kwalitatieve manier ontspannen met de magie van creëren.

Dus ik heb besloten mijn eigen wereld te creëren. Een wereld van schoonheid en de manier waarop ik de omgeving zie met eigen kunstwerken. Hoe ik anderen kan raken en meetrekken in die wereld met mijn werk en zeker ook door allerlei creatieve en artistieke ervaringen te delen met jou.

 
 

Invloed van stress op je creativiteit

Creativiteit vraagt heel wat energie, maar je krijgt er heel wat positieve energie voor terug uiteraard. Door creatief te zijn kan je soms met heel eenvoudige materialen iets maken, creëren, uit het niets. Als je veel creatief moet zijn, zowel cognitief als het maken heb je een goed gevuld energiereservaat nodig.

Een creatieve job als ondernemers, freelancer of in loondienst dat is uiteraard heel fijn, maar juist in deze branche merk je vaak stressgerelteerde klachten of burn-out op. Ze komen er vaak voor.

Maar het positieve is dat creativiteit net ook kan helpen om beter om te gaan met stress.

Invloed van stress op creativiteit

Misschien had je eerst genoeg tijd om na je job lekker met je handen te schilderen of vond je de creatieve aspecten van je job eerst ideaal en kosten ze je nu steeds meer energie of heb je er meer moeite mee. In een creatieve job, vooral de cognitieve functies, moet je heel veel creatief denkvermogen aan de dag leggen. Dat slorpt energie en geeft vaak stress en dat heeft dan weer een negatieve invloed op je creatief vermogen.

Het is nor moeilijk om creatief op te laden. Je hormoonhuishouding ligt namelijk overhoop, waardoor het lastiger wordt om op een rustige manier na te denken. Je voelt je opgejaagd en je hebt effectief minder ruimte in je hoofd op creatief te kunnen denken.

Misschien werd je vroeger wel rustig van het werken met je  handen, maar ervaar je daar nu zelfs een stresserend gevoel door.

 
 

Stress heeft impact op je creatieve denkvermogen en op je ruimte om echt te ontspannen

Wanneer je vol energie zit komen de creatieve ideeën vaak heel spontaan als een fontein uit je brein. Je krijgt energie van die creatieve projecten. Wanneer er echter interne of externe druk op jou komt te liggen wil het soms minder goed lukken om creatief te denken. Stress brengt stress mee, daardoor je in een soort van cirkel kan belanden.
 
Door die voortdurende druk, door jezelf opgelegd of je werkomgeving zijn er ook een aantal gevolgen.
Je ervaart meer werkdruk, je hebt vaker het gevoel te weinig tijd te hebben om een creatief project naar jouw standaard af te ronden. Net dat gevoel zorgt ervoor dat je meer stress gaat ervaren en misschien zelfs nog meer stress ervaart en creatief vermogen verliest.
 
Je vindt het moeilijk om te ontspannen. Een creatieve uitlaatklep is nochtans voor veel mensen cruciaal om te kunnen ontstressen. Als dit er niet is of wegvalt kan het zijn dat je stressniveau nog omhoog gaat.
 

Stress kan verder leiden tot moeilijkheden op je werkplek en andere negatieve gevoelens over jezelf. Je ervaart dat je projecten niet meer vooruit gaan, dat je voortdurend aan die projecten moet werken en je daardoor geen echte ontspannende creatieve tijd meer ervaart.

Die heb je nochtans nodig, dat pure loslaten en ontspannen om je andere creatieve cognitieve werk voldoende ruimte en zuurstof te kunnen geven. Creativiteit is vaak een groot deel van je bestaan als creatieve (brein)werker. Waardoor je vaker en sneller in een negatieve spiraal kan belanden. En dank ik verder dan die gekende creatieve beroepen, ook in de hardere wetenschappen werk je vaak op een creatieve cognitieve manier.

 

 
 

Creatief ontspannen

Creativiteit kan je wel degelijk helpen om te ontspannen op een manier die past bij jou. Je gaat werken met je handen, je zakt even uit je hoofd naar handen en je brein krijgt echt dat ontspannen gevoel zonder nog te denken aan al je devices.
 
Het doorbreekt je gekende patroon, waardoor je meer rust en zuurstof ervaart nadien.
Je komt eens uit je gekende patroon en raakt opnieuw geïnspireerd om op een andere manier invulling te geven aan je vrije tijd. Bij stress kan je sneller naar creatief ontspannen grijpen om diepgaander jezelf te ont-moeten.
 
Je bent meteen bezig om op een andere manier te ontspannen en ook bezig met herstel van die stress door ze bewust te reduceren en er op een andere manier met te werken. Beeld geeft op een andere manier vorm aan allerlei emoties.
 
 
 

 En bij creanaut

Wat ik met creanaut doe is creativiteit ontwikkelen met allerlei technieken en materialen. We komen los van een mooie potvorm, perfect schilderwerk, tekenen naar de werkelijkheid, … . Het gaat om het proces van beleven, ontdekken en genieten. Vanuit plezier en spelen verlaag je je stresslevel. Door de focus op creatief genieten kan je je brein eens op een andere manier voeding geven.
 
Je krijgt meer zelfvertrouwen in het creëren,  gaat uitdagingen aan  in een creatieve omgeving waar opnieuw beginnen aangemoedigd wordt. Perfectie wordt even aan de kant gezet en ook die interne criticus zit even op de achterbank.
 
Stap voor stap kan je kennismaken met verschillende materialen, kunstenaars, technieken en zo krijg je meer voeling met wat echt bij je past. Ik neem je mee uit je comfortzone en laat je kennismaken met kunst en creativiteit op verschillende manier.
 
De beste manier om in dat proces te stappen is door er geregeld tijd voor te maken. Thuis en met begeleiding. Dat is de reden van de queeste in het aanbod.
Dat kan je eenvoudig combineren met je eigen creativi-tijd thuis en even komen tanken en inspiratie opdoen bij mij. Want de korte sessies kunnen eenvoudiger in je drukke agenda ingepland worden als creatief ontspanningsritueel.
 
Tot speels
Meike
 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

 Creanaut uitgeserveerd

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent