Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Spelen heeft een positief effect op allerlei vlakken binnen je leven. Met onderaan deze log een creavontuur voor thuis. let’s play

 

Er zijn heel wat voordelen aan spelen or prutsen. Ik hoor het wel vaker. Spelen dat is zinloos. Maar is het dat wel?

Er is wel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar die geneugten van spelen.

Ik licht even een aantal positieve effecten van spelen en  dus ook van creativiteit toe vanuit het licht van creanaut. En afsluiten doen ik met een creavontuur voor thuis uiteraard.

 

Enkele voordelen van spelen en creativiteit, ook op je professionele leven.
Laat die speelervaringen voor volwassenen (en kinderen) maar komen

. Stress verlichten. Dat is echt een heel mooi en interessant zijeffect van creativiteit. Stress, ik denk dat we in de huidige maatschappij allemaal wel eens kennismaken met stress. Aanhoudende stress dat is roofbouw op je lichaam. Ik werd er echt fysiek ziek van, als een soort van allergie. Door daar een knip op te zetten en echt te ont-moeten en unpluggen is er een mogelijkheid daar een halt te roepen. 

Zelf iets creëren, iets maken laat je de magie en het plezier van kunst en creatie ontdekken en laat je contact maken met die hele grote kracht, verbeeldingskracht.


. Verbetert relaties. Deze met jezelf en je verbinding met anderen


. Spelen helpt bij het ontwikkelen en verbeteren van sociale vaardigheden. Dat ken je zeker bij kinderen wanneer ze aan het spelen gaan. Maar creatie zeker als je het samen met andere doet zorgt voor verbinding met elkaar. Ik zie voor creanaut ook een functie om gelijkgestemden aan te trekken en samen te brengen rond creatie.


. Zorgt dat je zelfs onder stress, blijft functioneren. Aangezien je er op een andere manier kan mee omgaan binnen je creativi-tijd. 


. Verfrist je geest en lichaam. Frisse ideeën en omgevingen, zoals door creatie uit je dagelijkse handelingen komen, zorgt ook voor een open geest.

. Moedigt teamwerk aan. Ik benoem het als samen(kunst)werken. Samenwerken aan een kunstwerk en je ownership voor een deel afstaan, dat is iets wat regelmatig bij creanaut komt. Het is belangrijk om samen het plezier van samen(kunst)werken te ervaren. En elkaars ideeën net aan te vuren en aan te moedigen.


. Verhoogt je energie en voorkomt burn-out. Ik mocht het zelf ervaren tijdens mijn bore-out. Na mijn ontslag maakte ik zelf opnieuw contact met mijn innerlijke kind door creatie. En dat verhoogde mijn energie op een zichtbare manier. Waardoor ik sneller opnieuw andere dingen kon doen. Lichtere inzichten had en de speelsheid en de fun van het leven opnieuw zag.

Na een keer, dag op dag? Neen, maar in het creatieve proces stappen, dat is wel de moeilijke stap bij een burn-out en bore-out. Het gaat om unpluggen. Om echt ontsnappen aan dat moeten.


. Stimuleert creativiteit en innovatie. Klinkt als een open deur. Maar zowel creatief denken als creatief doen dat zijn spieren die getraind moeten worden. Het leuke is dat je bijna meteen plezier en energie ervaart van je training. EN dat je daags nadien niet met stramme spieren uit je bed komt. Win-Win. Dat stimuleren gaat het beste als je het regelmatig doet.

 

. Je leert talenten kennen in het talentenparcours en de ontwikkeling van je talenten geeft dan weer nieuwe mogelijkheden. Voor mij kwam deze heel hard binnen toen ik zelf de opleiding deed. Ze kennen en vanuit je sprankels handelen, daar gaat het hier om.  Iedereen heeft talenten en iedereen is in staat tot mooie dingen. Mijn talenten mooimaker, sterkte-architect, kennisspons staan in actie als ik anderen zie in hun talenten. En in mogelijkheden. In groei.

. Helpt je obstakels op nieuwe manieren te zien. Ook deze klinkt als een open deur en verdient het ook om het rijtje af te sluiten. Als je creatief denken, spelen en creatief doen op regelmatige basis heel bewust doet, doelgericht. Dan is dat een spier die bij obstakels helpt om nieuwe manier uit te dokteren en te zien. 

 
creatieve workshops en creatief beleven voor volwassenen, samen met kinderen en kinderen in gent door creatief coach meike janssens -creanaut

“Almost all creativity involves purposeful play.”

               – Abraham Maslow

 

Doelgericht spelen is nu net wat we bij creanaut doen :).

Niet als doel ‘iets mooi maken’, want het resultaat laat je los.

Het doel is samen(kunst)werken, faalangst langzaam laten varen, connectie maken met je innerlijke kind en unpluggen van devices en je dagelijkse beslommeringen. En uiteraard alle hierboven genoemde positieve effecten. 

 

Geen tijd te verliezen, let’s play :). Of wel? Het is maar hoe je spelen en creativiteit bekijkt.

Maak een verzameling.

Stap 1: Loop eens buiten of binnen en verzamel tussen vijf en tien objecten die volgens jou een verzameling zijn. Voorpret is de beste pret 🙂

Stap 2: Taxeer je verzameling eens met al je zintuigen. Hebben ze visuele gelijkenissen of net verschillen? Hoe ruiken ze? Voel er eens aan. Durf je likken? 😉 Maken ze geluid of kan je er geluid/ritme mee maken? Doe het eens

Stap 3: Maak nu een orde in de chaos van je verzameling. Op welke basis zou je ze bij elkaar plaatsen.

Stap 4: Schrijf nu intuïtief een verhaal bij je verzameling. Let niet op schrijffouten of hoofdletters. Laat het intuïtief vloeien. Begin je te veel in je hoofd na te denken? Zet er een tijdslimiet op, bijvoorbeeld 7 minuten je gedachtestroom schrijven.

Stap 5: relax met een thee 😉

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!

Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent