Creatief coachen | beeldend therapeut | ACT coach | Meike

Speel je weg naar een veerkrachtiger leven: Ontdek de kracht van creativiteit

 

“Almost all creativity involves purposeful play.”

               – Abraham Maslow

 
Spelen: de ultieme zinloze bezigheid, toch?

Dat is tenminste wat sommige mensen denken. Maar laten we eens kijken naar de wetenschappelijke kant van het verhaal, vanuit het perspectief van Creanaut.

En laten we afsluiten met een spannend creatief avontuur dat je gewoon thuis kunt beleven. Klaar voor wat creatieve chaos? Let’s play!

Laten we eens stilstaan bij de voordelen van spelen en creativiteit, zelfs op professioneel vlak. Ja, volwassenen kunnen ook genieten van speelervaringen, geen zorgen.

Een van de geweldige bijwerkingen van creativiteit is

stressverlichting.

En laten we eerlijk zijn, stress is tegenwoordig echt aanwezig bij velen? Aanhoudende stress is als een roofdier dat je lichaam aanvalt. Ik werd er zelf fysiek ziek van, als een soort allergie. Maar door even te vertragen, te ont-moeten en even los te koppelen, kun je het tij keren.

Zelf iets creëren, iets maken, opent de deur naar de magie en het plezier van kunst en creatie. Het verbindt je met een krachtige bron: verbeeldingskracht.

En laten we niet vergeten dat

spelen verbetert je relaties

Ja, ook de relatie met jezelf én met anderen. Kinderen weten dit al lang wanneer ze samen gaan spelen. Maar creatie, vooral wanneer je het samen met anderen doet, creëert een band tussen mensen. Voor Creanaut zie ik zelfs de rol om gelijkgestemden aan te trekken en samen te brengen rond creativiteit.

Spelen helpt ook om onder stress goed te blijven functioneren. Je leert op een andere manier met stress om te gaan tijdens creatieve sessies. Het verfrist je geest en lichaam. Door creatieve activiteiten toe te voegen aan je dagelijkse routine, creëer je ruimte voor nieuwe ideeën en omgevingen. Je geest wordt opener.

En laten we teamwerk niet vergeten! Nou ja, in het geval van Creanaut noem ik het liever

samen(kunst)werken.

Samen aan een kunstwerk werken en een deel van de controle uit handen geven, dat is iets wat regelmatig gebeurt bij Creanaut. Het is belangrijk om samen het plezier van samen(kunst)werken te ervaren en elkaars ideeën aan te moedigen en te stimuleren.

Creativiteit en spelen verhogen je energie en voorkomen een burn-out. Ik heb het zelf meegemaakt tijdens mijn bore-out. Na mijn ontslag herontdekte ik mijn innerlijke kind door creatie. En dat gaf mijn energiepeil een zichtbare boost. Hierdoor kon ik sneller nieuwe dingen oppakken, kreeg ik heldere inzichten en zag ik de speelsheid en het plezier in het leven weer terug.

Natuurlijk gebeurt dit niet allemaal van de ene op de andere dag. Het creatieve proces betreden is de eerste, maar soms moeilijke, stap bij een burn-out of bore-out. Het gaat om loskoppelen. Echt ontsnappen aan het moeten.

En laten we niet vergeten dat creativiteit en innovatie worden gestimuleerd door spelen.

Het klinkt als een open deur, maar creatief denken en doen zijn spieren die getraind kunnen worden. Het leuke is dat je vrijwel direct plezier en energie ervaart tijdens je training. En de volgende dag sta je niet stijf op van het sporten. Win-win! Die stimulans werkt het beste als je het regelmatig doet.

Door te spelen ontdek je ook je talenten en hun ontwikkeling opent nieuwe mogelijkheden.

Dit besef drong bij mij echt door toen ik zelf de opleiding volgde. Het gaat erom je talenten te kennen en vanuit die sprankels te handelen. Iedereen heeft talenten en is in staat tot mooie dingen. Mijn talenten als mooimaker, sterkte-architect en kennisspons komen tot leven wanneer ik anderen zie stralen in hun talenten en de mogelijkheden zie voor groei.

Als laatste helpt spelen je obstakels op nieuwe manieren te zien.

Ik weet het, dit klinkt als een cliché, maar het verdient wel een plekje in dit rijtje. Als je creatief denken, spelen en creatief doen bewust en doelgericht toepast, wordt het een spier die je helpt om nieuwe oplossingen te bedenken voor obstakels.

Dus, nu je alle voordelen van spelen en creativiteit hebt ontdekt, wil je natuurlijk meedoen met het creatieve avontuur van Creanaut. Geen tijd te verliezen, let’s play! Of toch wel? Het hangt er maar van af hoe je naar spelen en creativiteit kijkt.

Vertrek thuis al op creavontuur! Laten we beginnen met een verzameling te maken.

Stap 1: Loop naar buiten of kijk rond in je huis en verzamel vijf tot tien objecten die je als een verzameling beschouwt. Een beetje voorpret kan geen kwaad, toch?

Stap 2: Onderzoek je verzameling met al je zintuigen. Hebben ze visuele overeenkomsten of juist verschillen? Hoe ruiken ze? Voel eraan. Durf je zelfs te likken? 😉 Kun je er geluiden of ritmes mee maken? Probeer het eens uit!

Stap 3: Breng nu wat orde in de chaos van je verzameling. Op basis van welke eigenschappen zou je ze bij elkaar kunnen plaatsen?

Stap 4: Schrijf intuïtief een verhaal bij je verzameling. Maak je geen zorgen over spelfouten of hoofdletters. Laat je intuïtie de vrije loop. Merk je dat je te veel in je hoofd begint na te denken? Stel dan een tijdslimiet in, bijvoorbeeld zeven minuten om gewoon je gedachten op papier te laten stromen.

Stap 5: Ontspan met een lekker kopje thee. Je hebt het verdiend!

En zo zie je maar weer, spelen en creativiteit hebben een enorme impact op verschillende aspecten van je leven.

 
 

Mijn aanbod voor jou

Meike Janssens

Spelen. Groeien. Floreren. Inspireren. Kunst

Coach, creativiteitscoach, beeldend therapeut en kunstenaar vooral nieuwsgierig naar twee dingen: kunst en welbevinden.

Op een organische manier heb ik mij doorheen de jaren ontwikkeld tot een expert in creatieve begeleiding en therapie. Vanuit echtheid, help ik jou om authentiek en kwalitatief te groeien door onder andere kunst en zelfexpressie. Nieuwsgierig naar meer? Laten we verbinden!

creatieve mindfulness, slow art en kunstzinnig mindful - creanaut - meike janssens gent
Creatief coach, creativiteitscoach, agogisch begeleider Meike Janssens - stressreductie,creatieve mindfulness, creatieve workshops en positieve psychologie in Gent