Creanaut | Eigenwijze speel- en groeiplek waar creativiteit en mentaal welbevinden elkaar versterken

creatieve workshops voor volwassenen

De geneugten van creativiteit – Speel even mee

Uit de praktijk

Perfectionisme, niet goed durven of andere belemmeringen.

Ik ken dat in ieder geval. Wachten om je werk te tonen, want dit is nog niet zo goed. Of neen ik kan mijn werk nog niet verkopen, want het is nog niet goed genoeg. Wat ik ook al gezien heb is in mijn praktijk ik ga er niet aan beginnen, want ik ga het niet goed genoeg kunnen.

Of ze beginnen zichzelf net voordat ze creatief aan de slag gaan al naar beneden te halen ‘Ja maar vroeger op school was ik al niet zo creatief’.

Gisteren nog zelfs. Een groepje enthousiaste dames kwam voor een workshop op maat. Een dame zei ‘Ik ben niet creatief hoor, mijn werkjes mochten vroeger nooit aan de muur hangen op school’. Ik vroeg wat meer uitleg. Blijkbaar koos de leerkracht elke week na de creatieve lessen de ‘beste en mooiste’ werkjes en die mochten dan aan de muur.

Nu dat lijkt mij in ieder geval al een moeilijke insteek om over kunst en creativiteit te praten. In termen van de beste en mooiste. Dat zijn natuurlijk ideale voedingsbodems voor perfectionisme en jezelf niet meer durven tonen als kind, maar ook in je creativiteit als volwassene.

Ook ik heb mijn deel gehad hoor, om eerlijk te zijn. Mijn hersenen hebben ook een dosis perfectionisme meegekregen als hoogtedenker en dieptevoeler.

Terwijl het wetenschappelijk bewezen is dat er heel wat positieve effecten zijn van creativiteit, naar kunst kijken en kunst doen.
 

Creativiteit vermindert stress en maakt je relaxter

Je hersenen reageren heel hard op stresshormonen. Met je handen bezig zijn en creatieve dingen ondernemen zorgt er gewoon voor dat je geeft rustiger wordt en de stresscyclus onderbroken worden.
Recent werd de relatie tussen cortisolniveau en creativiteit onderzocht. Cortisol dat is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt wanneer we te veel onder stress staan. Uit onderzoek bleek dat 75 procent van de deelnemers een verlaagd cortisolniveau ondervonden al na slechts 45 minuten kunst maken of creatief bezig zijn.
 

Creativiteit vergroot je vrijheid en verkleint perfectionisme

Gelukkig kan ik jou al zeggen, er is geen juiste of foute manier om creatief te zijn.
Wanneer je creëert geeft je dat de gelegenheid om te doen en te maken wat je wil zonder dat iemand gaat oordelen, ja maar dat is fout of dat is niet de juiste manier van creatief zijn. Je keert opnieuw terug naar dat gevoel van vrijheid, dat gevoel dat je kind misschien nog heeft. Of dat gevoel dat jij had toen je zes jaar was. Toen je nog geen druk op jezelf legde en je nog niet dacht in termen van ‘Ik moet expertise hebben en wat ik doe moet nuttig zijn’.
Creatief bezig zijn geeft je uitdagingen en mogelijkheden om opnieuw wat verfrissende risico’s te nemen, nieuwe dingen te proberen en om remmingen op een gezonde manier weg te werken.
 
Zijn die remmingen van een keer doen meteen weg? Ik geloof in een proces waar je in stapt. Maar waar ik wel in geloof is dat het meteen effect heeft op je stressniveau.
 
Wist je dat?
Na onderzoek is bewezen dat studenten en werknemers zich na 8 sessies werken rond schilderen, tekenen en artistiek werken ze zich beter konden concentreren en langer focussen op een onderwerp of materie.
 
Zin gekregen om ook in creativiteit te duiken? Reserveer je creativi-tijd via het aanbod en kom op creavontuur en queeste.
 

 

Uitgeserveerd 🙂

Omdat ik wel hou van wat humor - creatieve workshops voor volwassenen en kinderen gent