Creanaut | Floreer in leven en werk | creativiteitscoaching, creatieve mindfulness en coaching

Creatieve inspiratie: je oordeel uitstellen

Je oordeel leren uitstellen

Het is geen onbelangrijke kwaliteit. Onze hersenen houden namelijk van automatisme. Vullen aan, laten je zien wat ze denken te moeten zien. Ze vullen zelfs lege ruimte in met ‘wat waarschijnlijk het meest logische is’.

Je reageert ook automatisch in gesprekken, over mensen,… . Volstrekt normaal en vaak ook zinvol.

Het zou verdomd lastig zijn mocht je elke dag opnieuw moeten leren om je tanden te poetsen bijvoorbeeld.

En tegelijkertijd soms ook onhandig. Want een gedachte zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ of piekeren triggert dan weer automatische emoties en gevoelens.

Je kan dus leren om je automatische snelweg in je hersenen af en toe te verlaten voor de zijwegen.

Van de olifantenpaden naar de kleine muizenweggetjes.

 

Ik wil het even hebben over een van de winsten van creativiteit en dus het trainen van minder automatisch reageren en veronderstellen. 

Namelijk het uitstellen van oordeel. In eerste instantie uitstellen van oordeel over je eigen gedachten, over je eigen kunnen en tegelijkertijd ook deze van anderen bij uitbreiding.

Ik wil dit even doen met jou, aan de hand van een korte oefening.

.

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 1

Neem een blad papier en een potlood. Ik wil dat je jezelf tekent, zoals je denkt eruit te zien. Echter gebruik je ‘verkeerde’ hand en sluit je ogen. Dubbele uitdaging :). Je kan ook een van de twee nemen 😉

Gewoon even doen, heel kort

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel

Stap 2

Draai je papier 90 graden naar rechts.

Teken nu verder op je eerste tekening en stel je oordeel uit. Probeer even los te komen uit je hoofd en laat je hand gewoon over het papier gaan.

Teken wat je denkt te zien, probeer je vooroordelen even uit te schakelen.

Ik merkte op dat ik even aarzelde om te beginnen. Eens bezig kon ik mijn oordeel over mezelf uitschakelen en gewoon even droedelen.

Hou het ook heel kort, zodat je niet te snel naar je hoofd gaat.

 
Creativiteit, uitstellen van oordeel Creanaut

Stap 3

Doe nu nog eens hetzelfde.

Draai je blad nu nog eens een kwart naar rechts en teken verder. 

Laat je potlood over je blad dansen, schakel je vooroordelen uit en kijk wat je nog kan zien in de krabbels.

 

Nog even kort en bondig de waarom van deze log

Creativiteit en het leren om ons oordeel uit te stellen zijn twee belangrijke vaardigheden die samengaan.

Creativiteit vereist dat je nieuwe ideeën en perspectieven overweegt en dat je je oordeel uitstelt tot je de tijd hebt genomen om deze ideeën te verkennen en te overwegen.

Door ons oordeel uit te stellen, geef je jezelf de ruimte om te experimenteren en om te ontdekken wat werkt en wat niet.

Het kan ook helpen om jezelf te dwingen om naar andere perspectieven te kijken en om te ontdekken wat je misschien anders zou kunnen doen of denken.

Creativiteit en het leren om ons oordeel uit te stellen zijn vaardigheden die we continu kunnen ontwikkelen. Door regelmatig tijd te nemen om te oefenen en te experimenteren, kan dit helpen om je oordeel uit te stellen wanneer je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met nieuwe ideeën en uitdagingen.

 
creatieve workshops, creatief coach, slow art, creatieve mindfulness gent - meike janssens

Hoi, ik heet Meike

Als creatief coach, kunstagogisch begeleider en positivoloog begeleid ik mijn cliënten om hun talenten te ontdekken en hun geloof in eigen kunnen te versterken, wat kan bijdragen aan een grotere mentale weerbaarheid en het voorkomen en herstellen van burn-out. Of het nu gaat om volwassenen of kinderen, ik werk met mijn cliënten om hen te helpen floreren in leven en werk.

Ik ben gespecialiseerd in slow art, creatieve mindfulness, speel- en groeimindset, kunstagogiek en werk met interventies vanuit positieve psychologie en help zo mijn cliënten om te profiteren van de positieve effecten van nieuwsgierigheid, flow, dankbaarheid, plezier, genieten, speel en groei mindset en het ontdekken van nieuwe dingen.

Ik streef ernaar om mijn cliënten te helpen om met meer energie, bewust in het nu te leven en te werken met joy.

Ready? Set. Go!