De wolf die uit het boek viel

Achterflap:

Dit fantasierijke prentenboek begint in Zoë’s rommelige kamer. Daar valt plots een boek op de grond… Zo hard dat de wolf uit het verhaal – zoef – het boek uit vliegt. De grote boze wolf wordt een klein bang wolfje. In welk boek kan hij zich verstoppen?

Een hartverwarmend en betoverend prentenboek. Voor boekenwurmen en boekenwolven vanaf 4 jaar.

Creanaut:

Dit boek is interessant om te praten over vooroordelen en je oordeel leren uitstellen. De wolf is in onze perceptie een ‘stout’ dier, maar is dit werkelijk altijd zo? Is dit een stelling die steek kan houden?

Eenmaal uit zijn boek is Wolf niet meer zo dapper en stout. Hij komt terecht in een sprookjesbal vol met dino’s, maar hij wordt overal weggestuurd en voelt zich eenzaam tot hij Roodkapje ontmoet. 

En wat er dan kan gebeuren is ook niet in lijn van ons verwachtingspatroon. Maar welke verwachtingen zijn dan de ‘juiste’? 

In de tuin van Monet

Achterflap:

Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Claude Monet (1840-1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. En in zijn vijver weerspiegelt voor eeuwig de blauweregen.

Creanaut: 
 

Het begin van het boek en de tekeningen zijn zeker te volgen door jongere kinderen. Halverwege het boek wordt het verhaal iets moeilijker en dien je misschien wel wat achtergrond te hebben over de kunststroming en de kunstenaar.

Dit is een echt pareltje, zoals veel uitgaven van Kunstmuseum Den Haag trouwens. 

Kijken voor kinderen

Achterflap:

‘De geschiedenis van beelden begint in de grotten en eindigt – op dit moment – bij de ipad. Wie weet wat de volgende stap is?’ – David Hockney

Reis mee door de geschiedenis van beelden met David Hockney, Martin Gayford en illustrator Rose Blake. Samen ontdekken jullie uiteenlopende vormen van beeldende kunst: op grotwanden, laptops, telefoons, in tijdschriften, kranten, games en in boeken. Je ontmoet kunstenaars die ze hebben gemaakt, zoals Van Gogh hier onderaan. Dit boek laat je anders kijken naar een wereld vol beelden.

Anders naar de wereld kijken, Creanaut:

Anders leren kijken, iets naar de ‘bek’ van Creanaut.

Overal is wel iets bijzonders in te ontdekken. Het boek laat zien dat het gewone+aandacht het buitengewone kan worden. 

Hockney wijst je op lijnen, licht en schaduwen, ruimte en perspectief, spiegels en spiegelingen, enzovoort … . 

Samen met je Creanaut kan je zo niet alleen anders naar kunst kijken, maar bij uitbreiding naar de wereld.

 

Jawlensky haar ogen

Achtergrond:

Sylvia Weve,  is de illustrator van het boek heeft zich voor dit boek laten inspireren door de schilder Alexej von Jawlensky.

Hij probeerde het onzichtbare zichtbaar te maken en je met andere ogen naar de wereld te laten kijken.

In de portretten van de kunstenaar zijn de ogen vaak het meest opvallend. En om die ogen gaat het net in het prentenboek.

Creanaut:

Ik gebruikte dit boek al om over de ziel en het onzichtbare te praten met kinderen.

Iedereen kan zijn of haar eigen laag in het verhaal vinden en zo eigen onzichtbare betekenissen op een manier zichtbaar maken.

Wat zou je kind vinden over de ogen van Jawlensky?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *