Creatief coach, creativiteitstraining en creatief therapeut | Creanaut | Gent

Suggesties en een portie inspiratie richting nieuwsgierig en creatief leven? Schrijf in op de gratis nieuwsbrief

 

Collage Creations: Breng je Verbeelding tot Leven!

Wil je iets leuks en creatiefs doen? Probeer dan eens een collage! Het is altijd een goed idee, vooral als er verandering op komst is of als je gewoon zin hebt om je gevoelens, gedachten, hoop en angsten in beeld te brengen.

Denk bijvoorbeeld aan het einde van je vakantie, wanneer je behoefte hebt aan wat vernieuwing (zelfs de kleine dingen tellen) of aan het begin van het schooljaar, samen met je kind. Vooral als je een beelddenker bent, kan een collage een mooie manier zijn om diepgaande en interessante gesprekken te voeren over wat er in je binnenwereld gebeurt.

En het beste van alles? Je kunt je collage bewaren en een mooi plekje geven, zodat het altijd in de schijnwerpers blijft staan. Het wordt een zachte herinnering voor wanneer je even door de mist dwaalt, zoals een gorilla op zoek naar richting.

 

Dus maak het jezelf gemakkelijk, pak een gezonde snack, een warme of koude thee of een verfrissend sapje, en zorg dat je comfortabel zit met al je benodigdheden. Verzamel wat tijdschriften of kranten, denk aan leuke foto’s die je aanspreken, zoals in Happinez of andere tijdschriften. Kies er niet te veel, want anders wordt het maken van keuzes lastig.
Je kunt een schaar gebruiken, maar scheuren mag natuurlijk ook. Gebruik goede lijm, zoals boekbinderslijm, en zet eventueel wat inspirerende muziek op om je uit je hoofd te halen. Neem plaats op de stoel op de plek waar je creatief aan de slag gaat.
Het is geen must, maar als je even wilt ontspannen en in contact wilt komen met je gevoel, kun je op YouTube zoeken naar ‘meditation bells every three minutes’ of iets vergelijkbaars. Ga zitten, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Denk aan ‘op’ en ‘neer’ of ‘in’ en ‘uit’, als dat je helpt.
Scheur, knip of snijd creatief wat je aanspreekt. De keuze is aan jou, er is geen goed of fout. Neem de tijd, zodat je echt uit je hoofd zakt en verbinding maakt met je gevoel. Misschien gaat dat sneller of juist wat langzamer dan verwacht. Het maakt allemaal niet uit.
Stel je compositie van beelden samen, verplaats, verander, en pas aan totdat het voor jou goed voelt. Lijm ze vast zoals jij het wilt. Is het helemaal naar je zin? Of wil je er nog wat op schilderen, tekenen of juist weglaten? De keuze is helemaal aan jou.

 

Een collage geeft een beeld van hoe je op dit moment in het leven staat. Het kan zelfs meer helderheid bieden, want beelden vullen woorden vaak aan. Ze zeggen soms zelfs meer over de diepte van je gevoelens.

Het spelen en creëren van een collage geeft energie, misschien zelfs een andere energie. Geef je creatie een interessante plek, zodat het je vreugde kan brengen of dienst kan doen als zachte herinnering voor wanneer het even wat minder gaat.

Collage, vision board en kunstenaarsuitje zijn drie praktijken die voortkomen uit het boek ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron. Collage kan je helpen om emoties uit te drukken en ideeën visueel te maken.

Een vision board is een visuele weergave van wat je wilt bereiken in de komende tijd, bijvoorbeeld het komende jaar. Door een droombord te maken, kun je je doelen visualiseren en een duidelijker beeld krijgen van wat je wilt bereiken. En dat wil dus zeggen dat je dit regelmatig eens opnieuw kan doen om creatief af te stemmen met jezelf.

Een kunstenaarsuitje is een moment waarop je jezelf toestemming geeft om te ontspannen en te genieten van creativiteit. Het kan je helpen om je beter te concentreren op het hier en nu en om jezelf te verrijken.”

Let op: Creativiteit kan besmettelijk zijn en kan leiden tot spontane uitbarstingen van vreugde en inspiratie. Wees voorbereid!

 

Ben je op zoek naar meer avontuur, creativiteit en plezier in je leven? Dan is Creanaut dé plek voor jou! Schrijf je nu in en laat je verrassen door een wereld vol inspiratie, persoonlijke groei en nieuwe mogelijkheden.

Of wil je graag op de hoogte blijven van alle creatieve en nieuwsgierige avonturen die Creanaut te bieden heeft?

 

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief “Nieuwsgierig Leven” en ontvang regelmatig updates, tips en exclusieve content rechtstreeks in je inbox.