Neen kunst of kunstenaars staan nooit als eilanden in een zee. Ze stellen in vraag, onderzoeken, leggen verbanden, leven zich in, proberen de wereld te verstaan en in beeld te brengen. Zoeken antwoorden op essentiële vraagstukken, maar anders dan wetenschappers hoeft dit niet noodzakelijk echt te werken.
Echter zijn er meer gelijkenissen dan je zou denken tussen kunst en wetenschap. Ze staan op de uitkijk in hun kraaiennest en navigeren tussen hun eigen hersenspinsels.
En dat is wat wij ook gaan doen. Samen of individueel ploeteren en wroeten om artistiek en filosoferend in vraag te stellen en een antwoord te zoeken in beeld of aan de hand van een andere discipline.
Zowel rond zelfkennis, als kunstkennis en wereldkennis.
We onderzoeken onze fantasie, trainen de nieuwsgierigheidsspier, ontdekken samen en maken uitstappen voor het plezier en om onze kennisspons te voeden.
Creativiteit in de brede zin van het woord is het sleutelwoord ( koken, biokunst, natuur als inspiratie, filosoferen, maken, ontdekken, op uitstap, in boeken duiken, opzoekwerk, …)
In een klein groepje (twee leeftijdsgroepen) gaan we wroeten en ontdekken. We leren samen artistiek maken, creatief denken, onze talenten kennen en uitdagingen aangaan.
Samenwerken? Uiteraard. We houden bovendien een logboek bij over wat goed ging in het proces en waar we kunnen groeien door supporters te zijn van elkaar. Er is echter ook ruimte om autonoom te werken en denken en nadien onze resultaten samen te bespreken. Dus met aandacht voor meer introverte en zelfstandige kinderen.
Filosoferen? Uiteraard
Kunstgeschiedenis, zowel theorie als praktijk? Ja, mijn stokpaardjes
Op uitstap? Af en toe.
Mindset, talent, helpende gedachten, supporters, emoties, dromen … . We leggen een logboek aan.
Bij elke samenkomst leggen we een logboek aan. Welke talenten zetten we in actie, wat hebben we gedaan, hoe kunnen we het anders aanpakken, …
Op het einde van het traject krijgt je kind zijn, haar of x logboek mee naar huis. En volgt er een talentenverslag in je inbox.
We kijken en waarderen samen met onze talentenbril.
We leren op een andere manier en gaan uitdagingen aan. We maken keuzes in groep en voeren deze ook uit.
We maken uitstapjes naar filosofie, in de wereld, maken ons vuil en genieten van het kind in ons. We gaan cognitieve uitdagingen aan, maar komen ook uit ons hoofd. Kliederen en wroeten om de pure creativiteit.
In een huiselijke en gezellige omgeving leven we samen en ontdekken onszelf, de wereld en elkaar op een kunstige manier.
Met veel autonomie, samen experimenten en soms ook samen opnieuw beginnen.
Ik werk met weinig voorbeeldjes en de doelen liggen in het (denk)proces. Minder in het eindproduct.
(zowel voor de Kraaiennesters als de Navigators)
In losse workshops gaan we in een klein groepje op ontdekking in onze beleving. We laten ons verwonderen en verwonderen elkaar.
We starten de workshops met het kiezen van een helpende gedachte.
In de workshops maken we kennis met specifieke technieken, kunstenaars, stromingen of thema’s.
Thema’s als in emoties, dromen, diversiteit, angsten,… . En dat kan zowel het pure maken zijn als met een filosofische kwinkslag als aan de hand van een mooi kinderboek.
Het doel? Je kind een (halve) dag onderdompelen in de magie van creëren, ontdekken en genieten. Wild creatief opgeladen naar huis.
Individueel stap je in een traject van vijf of tien sessies. Je kan ze uiteraard ook aan elkaar koppelen.
Dit is gelijklopend met de formule ‘traject’ maar dat leg je individueel en op je eigen tempo af.
Bij het individuele traject zit een talenteninterview inbegrepen met een inzicht hoe dat precies in elkaar zit.
Talenten als in planeten die best allemaal even groot zijn, zodat je gemakkelijk en behendig kan manoeuvreren en het zicht op je planeten ook helder blijft.
De beste versie van jezelf ontluiken we samen. je kind wordt zijn of haar eigen grootste fan en supporter.
We kijken samen met een waarderende talentenbril.
© Creanaut – Meike Janssens – 2020