Creanaut | Eigenwijze speel- en groeiplek waar creativiteit en mentaal welbevinden elkaar versterken

Actief musuembezoek - Creanaut in S.M.A.K. Gent

Anders verbinden – Zelfexpressie en verzamelingen

Over Creanaut en verzamelingen

Mijn ideeënfontein spuit aan een razendsnel tempo. Vroeger hadden ze moeite met het begrip ‘oneindigheid’. Wel soms lijken mijn gedachten wel een oneindige aaneenschakeling van concepten nieuwe en vernieuwde. En dan denk ik vaak misschien is het eenvoudiger om van al die gedachten verzamelingen te maken.

Ik kreeg verzamelingen, deelverzamelingen en lege verzamelingen (daar kan snel een oplossing voor bedacht worden). Die lege verzamelingen, dat klinkt misschien vreemd voor jou.

Maar dat zijn interesses waar ik graag wel wat ideeën over wil hebben (haha).

Maar het werd pas echt interessant, voor mij toch, in de doorsnede.

Ik schreef (alweer te lang geleden ondertussen) twee scripties over doorsnedes. De doorsnee tussen gebruiksvoorwerp en kunst, toegepast op de schoen. En eentje over Weyers en Borms, de doorsnee tussen design en kunst.

Ook als kunstenaar balanceer ik op doorsnedes, deze van disciplines  zoals performance, fotografie, keramiek en taal. Deze tussen functie en sculptuur. Deze tussen assertief en lef hebben en toch kwetsbaarheid tonen. Deze in materialen onderzoeken maar tegelijk ook nog met een blik naar de wereld en de kunstgeschiedenis.

En bij uitbreiding balanceer ik met Creanaut ook op doorsnedes. Die tussen coaching en artistiek genieten, die tussen groei en dromen. Die tussen vaardigheden en talenten (al ben ik zelf eerder fan van talenten want die liggen nog onder die vaardigheden).

Faciliteren dus van floreren.

Creativiteitsontwikkeling

 

En dat terwijl kunst en cultuur steeds minder aandacht krijgt in het curriculum van het secundair onderwijs, vind ik het zelf net belangrijker dan ooit om dit aan  te stippen. Kunst en cultuur zijn daar niet zomaar. Ze laten ons toe met een andere blik naar de wereld te kijken op een andere manier te verbinden met jezelf om er maar een te noemen.

En creativiteit. Is dat niet net essentieel in het bedenken van nieuwe ‘dingen’ in het lengen van hernieuwde verbanden. In het oplossen van moeilijkheden. Maar om nog verder te gaan hoor ik wel vaker de vraag ‘Vind je mijn werk goed genoeg?’ ‘Ben ik goed genoeg?’ En ik geloof dan ook sterk in die spontane en authentieke creatieve impuls.

Die creatieve spark. In een opdracht werk ik dan ook vaak met een aantal buitengrenzen, zodat mijn Creanauten daarbinnen vrij creatief kunnen exploreren. Er komt op het papier, karton of eender welke dragen wat helemaal al in de kinderen zit. Vanuit hun wilde zelf.

Zelfexpressie. En die spontane creatieve impuls, daar zit welbevinden. Daar zit verbinding en kracht.

Dus neem verf op je palet (dat mag een stukje karton zijn) en spat, kleur, kras weg en vooral geniet, zoals Jackson Pollock op de foto.

ackson Pollock - creatieve zelfexpressie

Want kunst, kunstenaars, (kunst)geschiedenis zijn geen alleenstaande eilanden in een zee. Ze leggen verbanden, pluizen uit, stellen in vraag (zichzelf, de wereld) en geven het terug aan de toeschouwer. En dit cognitieve aspect afgewisseld met de vrije creatieve impulsen.

Dat is de kracht en de waarde van verbinden in kunst en ontwikkeling in creativiteit.

Want Kunst zet aan het denken.

Dus ga voor die vrije expressie en het creatief en wilde freewheelen.

Warme groet

Meike

Grasduin even in het aanbod

 
pssst…nog meer komen ontspannen en groeien met kunst en creativiteit? Neem een kijkje in het aanbod